Baba

Megszavazták: annyi a lakástakarékpénztárnak

Már döntöttek is arról a módosító javaslatról, amit hétfőn nyújtott be egy fideszes képviselő a parlamentnek. E szerint a kormány nem mérsékli, megszünteti(!) a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatását.
2018. Október 16.
Megszüntetik a lakástakarékok állami támogatását

125 igen és 49 nem érkezett a szavazáson a törvényjavaslatra. A szavazás fegyelmezett volt, és 1 nap alatt, rendkívüli eljárás keretében, villámgyorsan átment a parlamenten. A törvénymódosítás egy nappal az után lesz érvényes, hogy Áder János köztársasági elnök aláírja a törvényt, továbbá ez megjelenik a Magyar Közlönyben. Az eddig az időpontig kötött szerződésekre jár az állami támogatás.

Hirtelen mindenki lakástakarékpénztár szerződést akar kötni

Kígyózó sorok, óriási érdeklődés kezdődött a lakástakarékok iránt, miután hétfőn a fideszes Bánki Erik benyújtotta a parlamentnek a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatásának megszüntetéséről szóló egyéni indítványát. A törvényjavaslat indoklása szerint a 20 éve működő lakástakarék-konstrukció állami támogatása “nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak” –  írja az Index.

A törvény szerint idén több mint 70 milliárd forintra rúghat már összesen a lakástakarékokra adott állami támogatás mértéke, miközben 2010 óta a négy lakástakarékpénztári szolgáltató közel “60 milliárd forint extraprofitot realizált.”

A kormány szerint probléma a programmal, hogy a megtakarításokból jellemzően nem épültek új lakások, márpedig ez a kormány fő célja. Az indoklás szerint a CSOK jobban szolgálja a kormány céljait a lakhatási támogatások területén, vélhetően a kormány azt szeretné, ha a jövőben mindenki valamilyen CSOK-konstrukcióban gondolkodna. A másik lehetőség, hogy a Rogán Antal-féle “lakáslottó”, avagy a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek irányába is próbálnák terelni az embereket.

A törvény visszamenőlegesen nem lesz érvényes, tehát a már megkötött szerződésekre kifizetik az állami támogatást, de a hatályba lépés után már nem lesz sok értelme megkötni, hiszen éppen az a 30 százalék vész el, amit eddig az állam hozzátett a lakáscélú megtakarításhoz. Akinek már meglévő szerződése van, az a módosító javaslat értelmében csak úgy hosszabbíthatja meg a megtakarítási periódusát (4-ről 10 évesre), hogy a meghosszabbított időre már nem jár az állami támogatás.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu/hvg.hu