Baba

Mikor ismeri fel a baba az édesanyját?

Attól a pillanattól kezdve, hogy először a kezedben tartod a babádat, tudod, hogy a tiéd. De vajon ő mikor tudja, hogy hozzád tartozik?
2024. Május 13.
baba anyával
Kép: Getty Images

Lehetséges, hogy azt gondolod, hogy egy újszülött még túl kicsi és éretlen ahhoz, hogy felismerje az édesanyját, de a jó hírünk az, hogy a babák születésüktől kezdve tudják, hogy ki az anyukájuk. Mire megszületik, felismeri az anya hangját, amit hónapokon át belülről hallott és megjegyzett. Ahogy a baba nő, és fejlődik, nemcsak felismeri, hanem emlékszik és hiányolja is azokat, akik körül veszik.

A felismerés korai jelei

Az első életév során a babáknál gyorsan fejlődik a szüleik arcának felismerési képessége. A találkozások gyakorisága azaz, hogy minél többször látják és érintkeznek szeretteikkel, például a nagyszülőkkel, nagynénikkel és nagybácsikkal nagy szerepet játszik abban, hogy kiket képesek felismerni.

1-4 hónapos kor

A babák 4 hónapos korukra már jól felismerik mások arcát, különösen a szüleikét. De másokét is: azokét, akikkel hetente többször is találkoznak.

5-8 hónapos kor

Ahogy a baba egyre jobban megismeri a családtagjai, rokonai arcát, elkezd különbséget tenni az ismerősök és az ismeretlenek között.

9-12 hónapos kor

Ahogy a csecsemők közelednek az egyéves korhoz, a szüleik és más, rendszeresen látott személyek felismerésének következetesnek kell lennie. Nagyjából 12 hónapos korban az is nyilvánvalóvá válik, hogy kiket kedvel jobban és kiket kevésbé a kisgyerek.

(verywellfamily.com)