Baba

Mikortól játszhatunk kukucsosat a babával?

Az egyik legnépszerűbb játék a babával a kukucsozás - és ez jó okkal van így! A legjobb pedig az, hogy bárhol és bármikor lehet játszani a kicsivel! De mikortól is?
2021. Október 15.

A kukucsozás egy klasszikus bújócskázós játék. Az alapváltozat szerint miközben szemben vagy a babával el kell takarnod az arcodat, majd azt mondanod: “Kukucs! Látlak!/Megvagy!”. Vagy mondhatod, hogy “Kukucs!”, amikor eltakarod az arcod, és azt, hogy “Látlak!”, amikor felfeded. De bárhogy is játszanád a babával, a kukucsozás segíti a nagymotoros készségek fejlődését, erősíti a vizuális követést, a szociális fejlődést, és serkentőleg hat a humorérzékre is.

Továbbá a kukucsozás segíti a tárgyállandóság koncepciójának megerősítését – azt, hogy annak ellenére, hogy a gyermek éppen nem lát valamit, az még továbbra is létezik.

Létezik tökéletes kor a kukucsozásra?

Nem feltétlenül. A tárgyfelismerés a 3. hónap körül alakul ki, és a babák a nagyjából a 8. hónaptól kezdik megérteni a tárgyállandóság fogalmát. 9-12 hónapos korában a baba magától is képes lesz kukucsozni. Tehát minden életkorú baba profitálhat ebből a játékból.

Amint a baba hangosan nevetni kezd, nagyjából 3-4 hónapos korától, a kukucsozás mindkettőtök számára szórakoztató lesz. Most a picinek van egy új módja arra, hogy a meglepettségét és az örömét kifejezze.

Szinte bármikor játszhatjátok ezt a játékot, amikor a baba ébren van és éber, jól kipihent és jóllakott. Minél többet gyakorolja azokat a játékokat, amelyek mind a vizuális fejlődést, mind a nagymotoros készségeket, és a társadalmi interakciót is egyesítik, az annál jobb a növekvő baba agyának.

Az újszülött babákat lenyűgözi az arcok látványa, ezért vele játszhatod úgy a kukucsot, hogy az arcodat eltakarod a kezeddel, majd felfeded. Azonban az újszülöttek könnyen túlterhelődnek, ezért figyelj a baba jelzéseire: ha oldalra fordítja a fejét, vagy megijed, később próbáld újra a játékot.

Ahogy a baba nőni kezd, és már jól ismeri a játékot, próbáld ki, hogy játékokkal kukucsozol vele. 9 hónapos korára valószínűleg megkeresi azokat a tárgyakat, amiket elrejtesz – a kedvenc játékait rejtsd egy párna vagy egy takaró alá, és bátorítsd, hogy keresse meg ezeket. Vagy próbálj meg részben elrejteni egy játékot, és figyeld meg, hogy a baba megpróbálja-e elérni, és ha igen, jutalmazd meg egy kukuccsal és mosollyal. Egy másik lehetőség, hogy te bújsz el egy takaró alá, és megfigyeled, hogy a baba le tudja-e húzni rólad. A játék nagyszerű akkor is, amikor pelenkacsere idején kell megnyugtatni a kicsit.

Forrás: whattoexpect.com