Baba

Minden, amit a babák allergiavizsgálatáról tudni kell

Kiütések, hasi panaszok, rendellenes széklet... szülőként sok mindenre gondolunk ilyenkor. Ha a problémák rendszeresen visszatérnek, lehet, hogy allergia áll a háttérben. Így lehet kideríteni!
2022. Március 26.
Írd ide a képaláírást

Ha pici babánkon tapasztalunk furcsa bőrtünetet, többnyire a mosószert vagy a fürdőkrémet gyanúsítjuk. Pedig már ekkor is állhat a háttérben táplálkozási allergia még akkor is, ha a kicsi csak anyatejet vagy tápszert fogyaszt. Ebben az esetben allergén fehérjék okozhatják a tüneteket, amik nemcsak a bőrön jelentkezhetnek, de az emésztési traktusban is.

Egészen pici korban még nem szokás vértesztet végezni, inkább azzal érdemes próbálkozni, hogy kiiktatjuk a lehetséges allergént. Ha tápszeres a baba, akkor átmenetileg csak hidrolizált étket kapjon, ha anyatejes, akkor bizony az édesanyának kell diétáznia. Ha a tünetek így sem múlnak, akkor nem a táplálkozás okozta azokat.

Hároméves kor felett már nyugodtan lehet bőrpróbát, úgynevezett Prick-tesztet végezni, amikor apró karcolásokat ejtenek az alkaron, és oda allergéneket cseppentenek. Ilyenkor sokszor már szénanátha miatt keresik fel az orvost.

Az alatt inkább a vérvizsgálatot szokták választani, ehhez egészen kis mennyiségű vért kell levenni, amiből fel tudják állítani a diagnózist. Akár szénanátháról, akár ételallergiáról van szó, célzottabb lehet így a kezelés.

Érdemes naplót is vezetni a tünetekről, vagyis rendszeresen írni, hogy mikor miből mennyit fogyaszt a kicsi, és milyen hatással.

Ha a tej a bűnös

Pici korban gyakori allergén a tehéntej. Ha ez a helyzet áll fenn, akkor nemcsak a tej lesz tilos a pici számára, de sajnos a tejtartalmú ételek is. Erre molekuláris allergiavizsgálat deríthet fényt, és akkor nincs szükség a karcolásos bőrpróbára. Ezzel a teszttel tulajdonképp a szervezet ellenanyag-szintjét mérik adott allergénnel szemben. Ha már tudják a pontos okot, a diéta is célzottabb, enyhébb lehet, például előfordulhat, hogy csak a nyers alapanyagok problémásak.

Még egy jó hír: ez a fajta gond kinőhető, de erről is a vizsgálat tud pontosabbat mondani.

A félelmetes mogyoró

A mogyoró már sok tragédia okozója volt, hiszen ez az egyik legkomolyabb allergén. Ha ennek fogyasztása után jelentkeznek tünetek, különösen fontos a gyors kivizsgálás. Persze először is az a kérdés, mikor merjünk ilyesmit adni a gyermekünknek. A legtöbb szakember már azt ajánlja, hogy vezessük be a csonthéjasokat az étrendbe akár egyéves kor előtt, így kisebb a veszélye az allergia kialakulásának. Persze ilyenkor még nem egészben kínáljuk ezeket, inkább mogyoróvaj formájában.

Az allergiát jól jelzi, hogy a tünetek akár pár perccel a kóstolás után megjelennek. És hogy mik ezek? Bizony színes a paletta a hányingertől a hasfájáson át a kiütésig és légzésproblémákig. Ha esetünkben ezek csak enyhébbek, akkor is fontos az orvosi vizsgálat, mert ez mindenképpen bajt jelez, és a helyzet később rosszabbodhat. A gyanúnkat vérvizsgálat tudja igazolni.