Baba

Most már bánja döntését a kanyarójárványt kirobbantó apa

Nem a tudományban bízott és bár nem tartja magát oltásellenesnek, mégis kanyarójárványt robbantott ki egy kanadai apa. Közben Európában is nő a megbetegedések száma.
2019. Február 20.
Egy vancouveri apa miatt lett kanyarójárvány Kanadában és az USA-ban

A CBC News derítette ki, hogy nagyrészt a vancouveri Emmanuel Bilodeau miatt robbant ki kanyarójárvány Kanadában és az Egyesült Államokban. Washington államban rendkívüli állapotot is hirdettek a járvány miatt. A férfi a hírcsatornának elmondta, hogy azért nem adatták be a gyerekeiknek az MMR-oltást (kanyaró-mumpsz-rubeola oltás), mert elhitték, hogy az oltás autizmust okozhat. “Ez 10-12 éve történt, mi pedig nagyon aggódtunk, mert az MMR-vakcinával kapcsolatban sok vitáról lehetett hallani” – idézi a riportot az nlcafe.hu.

“Orvosok beszéltek olyan kutatásokról, amelyek az MMR-vakcinát az autizmussal hozták összefüggésbe, ezért nem voltunk biztosak a dolgunkban.” Természetesen az Andrew Wakefield-féle hazugságról van szó, amit azóta már számtalanszor cáfoltak. Ő volt az az orvos, aki szerint a védőoltás és az autizmus között ok-okozati összefüggés van. A férfi, akit azóta már eltiltottak az orvoslástól hamisította a kutatását és az eredményeket. A Bilodeau interjúját követően az amerikai járványügyi központ, a CDC is kiadott egy közleményt, amelyben nyomatékosították, hogy nincs tudományos bizonyíték, ami bármilyen összefüggést mutatna a védőoltások és az autizmus között.

“Nem vagyunk oltásellenesek” – mondta Bilodeau a vele készült interjúban. “Csupán nagyon elővigyázatos szülők vagyunk, és próbáltuk csökkenteni a gyerekeink szervezetét érő terhelést. Azt reméltük, hogy létezik olyan vakcina, amelyet külön-külön lehet beadni, hogy enyhébb hatása legyen a gyerekekre.”

A férfi szerint három gyerekük közül az egyik egy vietnámi utazás során kapta el a kanyarót, amely azóta alaposan elterjedt az iskolában, ahová mindhárman járnak. Az utazást követően a fiú két testvérén is megjelentek a kanyaró tünetei.

Európában is érezteti hatását az oltásellenese mozgalom, aminek következtében megháromszorozódott a kanyarós megbetegedések száma.

A CDC orvos igazgatója, Monica Naus azt mondta, hogy az “oltási bizonytalanság”, azt eredményezheti, hogy korábban már legyőzött betegségek térhetnek vissza.

A kanyaró súlyos szövődményekhez vezethet, a gyerekeknél okozhat tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást vagy akár halált is.

Kapcsolódó cikkeink kanyarójárvány témában:

Forrás: CBC News