Baba

Mozgás a babával: ringatástól a táncig

Attól, hogy kisbabánk született, még nem kell lemondanunk a mozgásról, sőt, erre a babának és az anya-baba kapcsolatnak is szüksége van. Olyan mozgásformákat mutatunk, amelyeket otthon az egész család együtt végezhet, bármikor beépítve a mindennapokba.
2020. Június 22.
Mozgás a babával: ringatás, tánc, torna (fotó: Getty Images)

Amikor kisbabánk születik, sok minden megváltozik az életünkben. Az egyik fő változás a mozgásról alkotott gondolkodásunkban következhet be. Sokan hiányolják a korábbi életük aktivitását, míg mások éppen ekkor döbbennek rá, hogy milyen fontos a mozgás.

A mozgás fontosságára felhívni a figyelmet szinte közhely számba megy. Kisbabás családokban nagyon gyorsan a napi rutin része lesz a séta, amire anyának és babának egyaránt szüksége van. Sok édesanya, aki a baba születése előtt sportolt, alig várja, hogy ismét mozoghasson, de ez elsőre nem tűnik egyszerű feladatnak, főleg, amíg a baba még pici. Más édesanyák éppen a mindennapos séták során éreznek rá arra, hogy őket is mennyire feltölti a mozgás, még akkor is, ha az csak egy hosszabb sétát jelent.

Mozogni egy kisbabás anyának első blikkre képtelen ötletnek tűnhet: ki vigyáz a babára addig? Mi lesz, ha meg kell szoptatni és anya nincs a közelben? A jó hír az, hogy egyáltalán sehova sem kell menned a baba nélkül, a lehető legegyszerűbb és legtermészetesebb mozgásokat otthon, együtt is végezhetitek. Ha beválik, akkor pedig könnyűszerrel beépítheted a mindennapjaitokba.

Ringatás

A ringatásról elsőre mindenkinek az jut eszébe, hogy megnyugtatja a síró, nyűgös babát. A megnyugtatáson túl azonban mozgásként is funkcionál a ringatás. A baba számára a ringatás különösen fontos, kivált az első életévben, mert nagymértékben fejleszti az idegrendszert. Minél többet ringatjuk a babát, annál jobb. Ringassuk altatáskor, akkor, ha nyűgös, ha hasfájós, ha vigasztalhatatlan. Ringatni sokféleképpen lehet: karban, bölcsőben, hintában vagy hordozóban. De a ringatás nem csupán a babának fontos: ha magunkra kötve ritmusosan sétálunk a lakásban fel-alá vagy egy fittneszlabdára ülünk ringatás közben, akkor máris mozogtunk mi is. Sőt, egyszerűbb házimunka – például mosogatás – közben is ringathatjuk a babát, természetesen ehhez szükségünk van a megfelelő hordozókendőre vagy egyéb hordozóeszközre. Ahogy a baba nő, a súlya már egyre nagyobb kihívást jelent, egy-egy ringatással telt félóra felér egy edzéssel.

A ringatáshoz énekelhetünk, mondókázhatunk is. Nagyobbaknál sem kell elfelejteni ezt a közös mozgásos együttlétet, ők már fészek-vagy csepphintában, függőágyban ringnak szívesen.

Torna

Amíg egy baba igazán picike, addig nem nagyon tud óráig meglenni az anyukája nélkül, akinek azonban szüksége lehet egy kis edzésre, mozgásra. Nem kell azonban sehova elmennünk ahhoz, hogy mozogjunk: tornázni otthon is lehet, akár az egész családnak együtt.

Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni. A babával való tornázás alapfeltétele, hogy akkor vágjunk bele, amikor a kisbabánk már stabilan tudja tartani a fejét. Fontos, hogyha kisbabánkkal a karunkban tartva tornázunk, akkor a baba karjai ne lógjanak, ne terheljük meg az ízületeit, vállai legyenek alátámasztva. Ha valamiért tartunk attól, hogy karban legyen a baba, akkor nyugodtan kössük magunkra.

Mit fejleszt a torna? Fejleszti a kisgyermek egyensúlyérzékét, koordinációs készségét, ritmusérzékét, figyelmét, jótékonyan hat a nagy- és finommozgásokra egyaránt.

Egészen piciknél nagyon fontos, hogy megfelelő mozgásformákat találjunk. A ritmikus, de nem nagyon ugrálós mozgásokat részesítsük előnyben. Biztos, hogy amíg a baba kicsi és még nem képes magától felfedezni a világot, egy jól megválasztott zenére történő mozgássor (guggolás, rugózás, kitörés, felülés, stb.), számára is érdekes, pusztán attól, hogy szoros testkontaktusban az édesanyjával “játszik”. Amikor már nagyobbacska lesz, állni, vagy akár már járni is tud, akkor a figyelme lekötése nehezedhet, de érdemes energiát szánni arra, hogy bevonjuk őt a tornába. Utánzás útján, tapasztalati úton megismerheti így a külvilágot saját testén keresztül. Minél nagyobb a baba, annál tudatosabb mozgásokat válasszunk számára, de arra mindig figyeljünk, hogy ne siettessük a mozgásfejlődését, hanem az életkorának megfelelő mozgásokkal, tornagyakorlatokkal kínáljuk meg. Ha mindehhez még zene, éneklés, dalolás vagy mondókázás is társul, akkor egészen biztos, hogy a fejlesztő hatás mellett, örömforrás is lesz a közös mozgás.

Néhány tornagyakorlat ötlet

Babatorna – keresztirányú mozgások a felnőtt által kivitelezve

  • Ellentétes oldali karok-lábak keresztezése a test előtt, majd széttárása (ellazulás érzése),
  • láb az ellentétes oldali csípőhöz,
  • lábakat együtt a pocakhoz, majd lazítás.

Tornatipp fejét már megtartani képes babákhoz, totyogókhoz

  • Csúszdázás: hanyatt fekvésből, lábaidat felhúzva, baba a hasadon ül. Miközben felülsz és hasizomgyakorlatot végzel, a babát tedd a térdeidre, és ahogy visszafekszel a hátadra, úgy csúszdáztasd le a kicsit!
  • Gurulj a hátadra és vissza felhúzott lábakkal, miközben a babádat az alsó lábszáradra fektetve tartod!
  • Kétéveseknek tipp: guggolás, ugrálás, egyensúlyozás.

Tánc

Mindenki megfigyelheti, hogy ha egy kisbaba zenét hall – szinte mindegy, hogy milyet -, azonnal mozogni kezd: mozgatja kezét-lábát, rugdos, rázza a végtagjait, kacag. A tánc – hasonlóan a ringatáshoz – a babákat az anyaméhben tapasztaltakra emlékezteti, ezért ismerős érzésekkel tölti el őket.

Mit fejleszt a tánc?

A tánc már az egészen piciknél is számos fejlesztő hatással bír: jótékonyan hat az egyensúlyérzékükre, a koordinációs- és motoros képességeikre. Erősíti az izomtónust, támogatja a ritmusérzék fejlődését.

A táncos-mozgásos tevékenységet is beépítheted a mindennapi tevékenységek közé. Amíg egészen picivel táncolsz, lágyabb, lassabb dallamot érdemes választanod, bár sok kisbaba kifejezetten szereti a rockosabb dalokat is. Biztosan kitapasztalod néhány alkalom után, hogy nektek mi válik be. Táncolhattok úgy, hogy kezedben tartod a babát, de hordozóban is, a zenét pedig akár te magad is szolgáltathatod dudorászással, énekléssel. Ahogy nő a baba, úgy válik aktívabb résztvevővé maga is: hagyd, hogy szabadon csatlakozzon a lépéseidhez és kialakuljon közöttetek a harmónia.

A táncban az a fantasztikus, hogy zenén kívül semmilyen különleges eszközre vagy képzettségre nincs szükségünk, “csupán” együttlétre, jókedvre és nyitottságra. Felszabadít és megtanít az együttműködésre, a másikra való ráhangolódásra is.

További tippek: