Baba

Rendezzetek pelusos házibulit!

Miért ne rendezhetnétek családi házibulit otthon szűk körben? Nemcsak jó móka a közös tánc, hanem számos területen észrevétlenül fejlesztheted is általa a gyermeked. A zenét pedig mi szolgáltatjuk, egy vadonatúj dallal.
2020. Június 15.
Rendezzetek pelusos házibulit (fotó: Getty Images)

Ritkán gondolunk úgy a táncra, mint fejlesztő mozgásra, ami kisgyerekekkel közösen is űzhető. Pedig táncolni minden kisgyerek ösztönösen szeret, már a legkisebb babák is mosolyogva rugóznak, mozgatják kezüket-lábukat, ha zenét hallanak. A tánc olyan alapvető dolog az életünkben, mint az éneklés: belénk van kódolva, ősi, természetes része az életünknek.

Táncolva fejlődik

A kisgyerekek különösen fogékonyak rá, ösztönösen mozogni, ringatózni, mosolyogni kezdenek, amikor muzsikát hallanak. A picik kalimpálnak, a nagyobbak már pörögnek-forognak. A tánc sok olyan dolgot tanít meg és szabadít fel egy kisgyerekben, amire elsőre nem is gondolunk. Mint minden szabad mozgás, úgy a tánc is ellazít, oldja a feszültséget, rosszkedvűen, szomorúan vagy egy hiszti kellős közepén nem tudunk táncolni. Az egyik legszabadabb mozgásforma egy kisgyerek életében, hiszen kötetlen, szabályokhoz nem kell alkalmazkodni, csak ő maga irányítja a tevékenységet a dallam ritmusára.

A fejlesztő hatás azonban észrevétlenül működik: tánc közben szükségünk van stabil testtartásra, egyensúlyunkra. A tánc fejleszti a koncentrációt, a koordinációt és még a motoros képességekre is jótékonyan hat.

Táncolni igazán együtt érdemes

A táncolásban résztvevők kapcsolódnak egymáshoz, megtanít minket az érzelmi tudatosságra, a szándékosság megértésére, arra, hogy kitaláljuk, hogyan működjünk együtt a másikkal. Olyan alapvető örömforrást jelent, ami számtalan szinten hat a kisgyermekre és felnőttre egyaránt: átmozgatja a testet, boldogságélményt nyújt, megtapasztaljuk az együttlét fontosságát és felszabadító erejét, miközben segíti a bizalom és a kötődés kiépülését a szülők-gyerekek között.

Ha pelusos házibulit rendezünk, egy ünnepi keretet tudunk adni a táncnak, különleges programmá nőheti ki magát a közös tánc. Az esemény oka lehet a gyerek, apa, anya szülinapja is, így a tortázás, ajándékozás összeköthető a pelusos házibulival.

Meghívhatunk plüss haverokat a buliba, babaszemeket gyönyörködtető dolgokkal is díszíthetjük a szobát. (Ha már nagyobb a gyerek, a díszeket együtt is készíthetjük.) Felöltheti a gyerek a kedvenc ruciját (kislányoknál valószínűleg nagyobb erre az igény), anya és apa is otthoni melegítő helyett bulisabb ruhába bújhat. Érdemes előre összeállítani egy tracklistet. Természetesen nem érdemes hosszút, hiszen a kicsik még sokáig nem köthetők le – egy 3 éves gyermek is nagyjából 15 percig tud összpontosítani.

Bugipelust a pelusházibuliba

Táncolni bármilyen életkorban lehet, az egészen pici babáknál még a lassú ringatás, hordozva táncolás számít táncnak, nagyobbaknál már a párban táncolás is szóba jöhet. A tánchoz nemcsak jó zene, hanem némi elővigyázatosság is kell: mozogni, táncolni, a világot felfedezni felszabadultan csak a babához jól illeszkedő, nem szoros, de nem is túl laza pelusban lehet.

Apropó pelus: a házibuli tracklistbe méltán kerülhet be az Apacuka zenekar új száma is – a Bugipelus. Láttátok, hallottátok már?

További tippek:

Regisztrálj Együtt jó elnevezésű programunkba és nyerj Pampers pelenkacsomagot!
Mozogni öröm! Inspirálódj családaktivizáló tippjeinkből, s ha nyerni is szeretnél, regisztrálj Együtt jó nevű programunkba! A heti tevékenységet naplózó játékosok között heti nyereményt, a program végén pedig fődíjat sorsolunk ki!

Gyermekkorhatár: 0-3 év

Heti nyeremény: 10 ezer Ft értékű

Pampers pelenka

Fődíj: 100 ezer Ft értékű Pampers pelenka

Időtartam: 2020. május 18-tól július 12-ig – 8 hét (csatlakozni bármikor lehet)

Játékszabályzat

CSATLAKOZOK