Baba

Nagy kérdés, hogy lesz felduzzasztva a bölcsis férőhelyek száma

A miniszterelnök hétpontos családvédelmi akciótervének fontos pontja a bölcsődei férőhelyek növelése. Az viszont kérdés, hogy lesz 21 ezer bölcsis férőhely 2021-ig.
2019. Február 18.
Hogy lesz felduzzasztva a bölcsis férőhelyek száma?

A gyerekvállalással foglalkozó tanulmányok azt állítják, hogy ösztönző erővel bír, ha a 3 éven aluliak napközbeni ellátása megoldott, azaz az anya vissza tud menni dolgozni még az óvoda megkezdése előtt.

A gyermekvállalási kedv ösztönzésével foglalkozó kutatások szerint ha olcsó, jó minőségű és széles körben elérhető a bölcsőde, akkor ez a tény önmagában is növeli a gyermekvállalási kedvet. Egy 23 országra kiterjedő vizsgálat megállapította, hogy a magas iskolai végzettségű anyák nagyobb valószínűséggel vállalnak második gyereket azokban az országokban, ahol a gyerekek napközbeni ellátása biztosított. Tehát egyáltalán nem meglepő, hogy a magyar kormány is ebbe az irányba kíván elmozdulni akkor, amikor több bölcsődei helyet ígér.

Az azonban már meglepő, vagy ahogy az Index cikke fogalmaz rendkívül bátor vállalás, hogy három év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet ígér. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, aki akarja, bölcsődébe viheti a gyerekét. Azt nem árulta el a miniszterelnök, hogy épülnek-e újak, vagy más módon növelik meg a férőhelyeket, ahogy azt sem, hogy kik fognak dolgozni az új helyeken.

Eddig is épültek ugyan új bölcsődék, de 6-7000 hely pusztán attól lett hogy átneveztek különböző ellátási formákat bölcsődének: családi napköziket alakítottak át bölcsődékké, minibölcsődéket hoztak létre, a Gyurcsány-kormány idején bevezetett egységes óvoda-bölcsődék egy részéből. Ezeken kívül létrejött a munkahelyi bölcsőde kategória is, amit alig használnak a munkáltatók, összesen nyolc darab ilyen létezik az országban.

A KSH adatai szerint 2009-ben 26 687 bölcsődei férőhely volt, 2018-ban pedig 47 169, Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének vezetője az Indexnek elmondta, hogy ebből a 20 ezer új férőhelyből körülbelül 11-12 ezer olyan bölcsődei férőhely van, amelyek nem valós bölcsődeépítésből vagy bővítésből jöttek létre. Szűcs szerint körülbelül kilencezer férőhely lett új bölcsődeépületekben.

2017-ben még 2610 olyan település volt Magyarországon, ahol összesen több mint 70 ezer gyermek számára nem volt helyben elérhető a napközbeni ellátás, ami azt jelenti, hogy a három év alatti gyerekek 26 százalékának egyáltalán nem elérhető a lakóhelyén bölcsőde. Mindezt úgy, hogy egy 2017-es családvédelmi törvénymódosítás értelmében 2018 végéig minden olyan településen kellene lennie bölcsődének, ahol negyven, 3 év alatti kisgyerek él, vagy legalább öt gyerek szülei szeretnék ezt.

Így továbbra is nagy kérdés, hogyan lesz 21 ezer bölcsis férőhely három év alatt. A másik nagy kérdés pedig az, hogy kik fognak dolgozni a 21 ezer bölcsis mellett. Habár elegendő hallgató vesz részt a bölcsődei képzésben, de az látszik, hogy a fiataloknak nem vonzó a hazai bölcsődei pálya, sokan mennek el külföldre, elsősorban az anyagiak miatt. Egy pályakezdő diplomás bölcsődei kisgyermeknevelő nettó 121 ezer forintot visz haza, míg egy tíz éve dolgozó 164 ezer forintot, a 20 éve dolgozó pedig 182 ezret.

Kapcsolódó cikkeink gyermekvállalás témában:

Forrás: Index.hu