Kisgyerek

Lassan teltház van a magánbölcsődékben is

Folyamatosan nő a bölcsődei férőhelyek száma, de még így is több mint 70 ezer gyerek nem jut a szolgáltatáshoz. Őket magánintézményekbe íratják, ha ott még van szabad hely.
2018. Szeptember 05.
Lassan teltház van a magánbölcsődékben is

Hiába drágák a magánbölcsődék, vannak, akik csak ehhez jutnak hozzá, mert 2017-es adatok szerint 70 ezer olyan gyermek van, akiknek hozzáférhetetlen az állami bölcsőde. Mostanra azonban szinte teltházzal működnek a magánbölcsik is.

A KSH adatai szerint tavaly 2610 településen nem volt helyben napközbeni ellátás, ez több mint 70 ezer gyermeket érintett. A különféle nappali ellátások (bölcsődék, családi-, munkahelyi bölcsődék) a nagyobb településeknek kedveznek: 83 százalékuk a 10 ezer főnél népesebb településeken található. Budapesten 143 főre jut egy bölcsődei hely, de pl. Tolnában ugyanez a szám 496.

Bár a férőhelyek száma folyamatosan növekszik, problémát jelent a munkaerőhiány. A dolgozók közt nagy a fluktuáció.

Sokan eleve meg sem próbálják az állami bölcsődét, és van 3000 olyan család, akiket elutasítottak, nekik maradnak a fizetős bölcsik.

A magánbölcsődék ára Magyarországon közelít az OECD átlaghoz. Étkezéssel együtt 80 ezer forint alatt nem nagyon találni magánbölcsődét a fővárosban. Az agglomeráció kicsit olcsóbb, ott 50-55 ezer forintért már találni magánbölcsődét, hasonlóan vidéken is.

A penzcentrum.hu által megkérdezett fővárosi és vidéki családi bölcsődékbe már egyáltalán vagy csak korlátozott számban vannak szabad helyek.

Az óvodákkal már egészen más a helyzet, hiszen a területileg illetékes állami óvodába minden, életvitel szerűen a körzetben lakó, 3 év feletti gyermeket felvesznek.

A Pénzcentrum friss adatai szerint országosan nagy munkaerőhiánnyal találkozhatunk az óvodákban is. A KSH adatai szerint országos átlagban egy óvodapedagógusra 10,3, egy óvodai csoportra 21,7 gyermek jut. Sok olyan intézmény van, ahol egy óvodapedagógusra jóval több mint 10 gyerek jut, ugyanis óriási a munkaerőhiány itt is.

Ezért sokan választják a magánóvodákat, ahol nem ritka, hogy 16 gyerekre négy nevelő jut, minőségi ételeket esznek a gyerekek, úszni járnak, lovagolnak.

A legdrágább budapesti magánovi 130 és 150 ezer forintért kér havonta a gyermek neveléséért, cserébe viszont heti négyszer viszik őket sportolni, angolul tanulhatnak és havi 1 alkalommal robotprogramozás is van. A magánóvodák is szinte már beteltek.

Csomány Gabriella, a Bukfenc Magánóvoda intézményvezetője a Pénzcentrum kérdésére elmondta, hogy a fővárosi és a vidéki intézmények is maximális kihasználtsággal működnek az utóbbi pár évben. Ennek oka a bölcsődei és óvodai támogatás formájában is kérhető cafetéria, ők is rengeteg számlát állítanak ki a munkáltatók címére.

Az Országgyűlés nyáron elfogadott jövő évi költségvetésről szóló törvénye értelmében ugyan a legtöbb cafeteriaelemnek megszűnt, de a SZÉP kártya és a bölcsődei/óvodai támogatás maradt, így a szülők továbbra is igényelheti a munkáltatójától a díjak térítését, mint béren kívüli juttatást.

Fata László, cafeteriaszakértő a Pénzcentrum kérdésére korábban elmondta, hogy a munkáltató a nevére szóló számla alapján térítheti az óvodai, bölcsődei szolgáltatás és ellátás díját. Vagyis, ha a gondozói díj 100 ezer forint havonta, akár ez az összeg is téríthető adómentes juttatásként.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: penzcentrum.hu