Kisgyerek

Bölcsőde vagy családi napközi?

Hogy könnyebb legyen megtalálni azt a helyet, amely a legjobban megfelelhet gyermekednek, összegyűjtöttük a legszükségesebb tudnivalókat a bölcsikről és a családi napközikről.
2015. Február 13.

Hamarosan visszamész dolgozni, és meg kell oldani a gyerekfelügyeletet? Vagy csak szeretnéd, ha a gyerek szokná egy kicsit a közösséget, mielőtt óvodába íratod?

Hogy könnyebb legyen eligazodni a bölcsi és csanák (egyelőre) ismeretlen világában, s végül jó döntést hozhass, igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb információkat. Börcsök Andrea óvodapedagógus, családinapközi-vezető és Czirok-Csáki Olívia bölcsődei kisgyermeknevelő volt segítségünkre a témában.

Bölcsiben, csanában társaságra lelnek a gyerekek

Hány gyerek van egy csoportban?

A bölcsődékben legfeljebb 14-16 fős csoportokba osztják be a gyerekeket, általában életkor szerinti bontásban. Csoportonként két felnőtt foglalkozik velük.

A családi napközikben egy csoportban legfeljebb hét gyerek van, ha ötnél kevesebb gyerek jut egy csoportba, akkor egy, ha ötnél több, akkor két felnőtt van a gyerekekkel. A kis csoportok előnye, hogy sokkal jobban figyelembe tudják venni az egyedi igényeket.

Milyen szakképesítéssel kell rendelkezniük a dolgozóknak?

A bölcsődékben feltétel, hogy a gyerekekkel foglalkozók kisgyermek-nevelői végzettséggel rendelkezzenek. A dolgozók többségének felsőfokú OKJ-s végzettsége van, némelyek pedig diplomások.

A családi napközikben dolgozóknak a törvény szerint elegendő a nyolc általános, ennek ellenére a csanák nagy részében szakképzett pedagógusok vagy nevelők dolgoznak, sőt sok helyen fejlesztő pedagógusok, logopédusok is foglalkoznak a gyerekekkel. Ha nem ismerjük a helyet, érdemes rákérdezni a dolgozók végzettségére, szakmai tapasztalatára.

Mennyit kell fizetni?

A bölcsődékben 2012 óta az étkezési térítés mellett gondozási díjat is kérhetnek, ennek mértékét az intézmény fenntartója (önkormányzat) határozza meg. Ez pár ezer forinttól akár 20-30 ezer forintig is terjedhet egy hónapban.

Sok helyen figyelembe veszik a szülők anyagi helyzetét, az egy főre jutó jövedelem szerint más-más díjat szabhatnak meg. A rászorulók pedig kedvezményt, mentességet is kaphatnak a díjfizetés alól. A családi napközikben minden szolgáltatásért fizetni kell, egy átlagos, fővárosi díjszabás az étkezéssel együtt körülbelül 65 000 Ft havonta.

Mekkora gyerekeket fogadnak? Mikor lehet csatlakozni?

Mindkét intézménytípus hivatalosan 20 hetes kortól fogad gyerekeket. A bölcsődékbe általában több hónappal a tervezett beszoktatás előtt be kell jelentkezni, a bölcsődei nevelési év pedig szeptemberben indul, de az első gyerekek már augusztustól elkezdenek járni.

Általánosságban igaz az, hogy igyekeznek minél rugalmasabban alkalmazkodni a szülők igényeihez. A családi napközik akár 14 éves korig biztosíthatnak felügyeletet, gondozást, nevelést. A létszámok függvényében akár év közben is lehet csatlakozni a csoportokhoz, illetve arra is van mód, hogy meghatározott napokon, órákban bízzuk a csanára a gyereket.

Kiszolgálnak-e egyedi táplálkozási igényeket?

A bölcsődék nagy részében nincs mód arra, hogy ételallergiás vagy esetleg nagyon válogatós kicsiknek speciális kosztot biztosítsanak, kevés intézményben tudják csak kielégíteni a különleges igényeket.

Sok családi napköziben a legkisebbeknek és az érzékenyeknek otthonról visznek ételt a szülők, a két-három évesek pedig azt eszik, amit ott kapnak. Természetesen a csanák is csak gyermekétkeztetési engedéllyel rendelkező konyhától rendelhetnek ételt.

Mennyire alkalmazkodik a gyerekek életkorához a napirend?

A bölcsődékben kötött napirend van, amelyet az életkori sajátosságoknak megfelelően alakítottak ki. Mivel viszonylag sok gyerek tartozik egy csoportba, ettől nem szívesen térnek el. A családi napközikben általában rugalmasabban alkalmazkodnak az egyedi igényekhez, a családias körülmények, a nagyobb mozgástér, a kis létszám ezt jobban lehetővé teszik.

Milyen fejlesztési lehetőségeket kínálnak?

A bölcsődék közül jelenleg csak néhány fővárosi intézményben tevékenykednek fejlesztő pedagógusok. A családi napközik jelentős részében igény szerint szerveznek fejlesztést, idegennyelv-oktatást, speciális tornát, illetve például a kerületenként együttműködő csanák az igényeknek megfelelő intézményeket tudnak ajánlani.

Hánytól hányig tartanak nyitva?

A bölcsődék általában reggel 6-tól este 6-ig vannak nyitva. A családi napközikben egyéni igények szerint alakítható az érkezés és a távozás időpontja, nyilván extra díj megfizetése mellett. Egyébként a csanák is a szokásos nyolcórás munkaidőhöz alkalmazkodva tartanak nyitva.

Az intézmények színvonala nagyon különböző lehet, ezért akár bölcsődébe, akár családi napközibe tervezed beadni a kicsit, tanácsos mielőbb kérdezősködni, tájékozódni a környéken. Ha csak a napi sétátok közben lestek be az intézmények udvarára, már abból is megtudhattok pár hasznos infót, például azt, hogy mennyit vannak kint a gyerekek a szabadban, hány felnőtt vigyáz rájuk.

Más anyukáktól, baba-mama klubokban is sok mindent meg lehet tudni. Ha pedig belátogattok egy nyílt napra, ne szégyelljetek megkérdezni minden apróságot, ami csak az eszetekbe jut, hogy ne később ne legyen kétségetek afelől, hogy jó helyen van a gyerek.

Forrás: Kismama magazin