Gyerek

Családi napközi óvoda helyett

Az óvodáztatási kötelezettség a gyermek hároméves korától a családi napköziben is teljesíthető. Na de meddig?
2013. Június 13.

Az eredeti szabályozás

Kötelező óvodába járni minden három évnél idősebb gyereknek a köznevelési törvény szerint. A rendelkezés elsőként azokat a 2011-ben született gyerekeket érintette, akik tavaly augusztus 31-ig betöltötték a harmadik életévüket.

Az eredeti törvénykezés alapján az óvodát nem lehetett volna kiváltani családi napközivel. Ez sok szülő számára nehézséggel járt volna, hiszen az óvodák befogadóképessége korlátozott, és számos esetben távoli intézménybe kellett volna vinni a kicsiket nap mint nap.

Módosítás: családi napközi ötéves korig

A javaslat indoklása szerint a ma fennálló 25-30 ezres óvodai férőhelyhiány kezelésének nem az módja, hogy az óvodákat felduzzasztják a követelmények enyhítésével nagy létszámú csoportokra, hanem hogy a rugalmasabb megoldásokat biztosító családi napköziknek is teret engednek.

A döntés alapján a kötelező óvodába járás 2015. szeptember elsejétől van érvényben. Ennek értelmében azok a gyerekek, akik az adott év augusztus 31-ig betöltik 3. életévüket, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában kötelesek óvodai foglalkozáson részt venni.

Ez alól lehet felmentést kérni: jegyző – egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó – a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek érdekét szem előtt tartva az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelés alól.

Az új rendelkezés szerint annak az évnek a szeptember elsejéig járhat a gyerek családi napközibe óvoda helyett, amelyben az ötödik évét betölti. Ennek az a feltétele, hogy a csanában a gondozó rendelkezzen az óvodapedagógus munkakör betöltéséhez előírt szakképzettséggel, és figyelembe vegye az óvodai nevelés országos alapprogramjában foglalt követelményeket.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Óvodaválasztás, bölcsiválasztás: a legfontosabb tudnivalók
  • Bölcsőde vagy családi napközi?
  • Már óvodás vagyok!
  • Van-e óvodaérettség?