Kisgyerek

Ezt kell tudni a bölcsis támogatásról

Havi maximum 40 ezer forintos támogatást igényelhetnek azok a szülők, akiknek nem jut hely az állami bölcsődében és vissza akarnak menni dolgozni.
2021. Október 11.

“Havi maximum 40 ezer forintos támogatást is igényelhetnek azok, akik nem önkormányzati fenntartású bölcsődei ellátásban, vagy napközbeni gyermekfelügyeletet nyújtó szolgáltatásban szeretnék elhelyezni a gyermeküket” – jelentette be Facebookon Novák Katalin családügyi miniszter.

A támogatást 2022. december 31-éig lehet igényelni a Magyar Államkincstár honlapján. “Nem kell mást tenni, mint felkeresni a Magyar Államkincstár honlapját, és ott benyújtani az igényt azoknak, akik most mennének vissza dolgozni”- fogalmazott Novák Katalin.

Kiknek jár a támogatás?

Azoknak a szülőknek, akik visszamennének dolgozni, de lakóhelyükön nincs bölcsőde vagy nincs elegendő bölcsődei férőhely. Ebben az esetben a szülő kénytelen magán- azaz fizetős bölcsődébe adni a gyerekét addig, amíg ő dolgozik. Nekik jár a maximum 40 ezer forintos támogatás.A támogatás célja a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének ösztönzése, így a támogatásban nem részesülhetnek azok a szülők, akik a támogatási kérelem beadásakor már aktívan dolgoznak. Fontos tehát, hogy amikor a szülő először pályázik, a támogatási kérelmet még az előtt kell benyújtani, hogy már aktívan dolgozna.

A támogatási kérelmet legkésőbb 2022.december 31-ig lehet benyújtani, kizárólag elektronikus űrlapon, ügyfélkapus azonosítással.A havi 40 ezer forint a maximum igényelhető összeg, ám ha ennél kevesebb pénzbe kerül a magánbölcsőde havi díja, akkor csak annyi támogatás igényelhető, amennyi a teljes díj. Ha 40 ezer forintnál magasabb a havi díj, akkor is csak 40 ezer forint igényelhető. A támogatás kifizetésének igénylését mindig az adott hónapban igénybe vett bölcsődei szolgáltatás már kifizetett díja alapján igényelhető. Több gyerek után is igényelhető a támogatás, ebben az esetben gyermekenként külön kell benyújtani a kérelmet.