Kisgyerek

Ezt kell tudni a bölcsis támogatásról

Havi maximum 40 ezer forintos támogatást igényelhetnek azok a szülők, akiknek nem jut hely az állami bölcsődében és vissza akarnak menni dolgozni.
2021. Október 11.
Ezt kell tudni a bölcsis támogatásról (fotó: Getty Images)

“Havi maximum 40 ezer forintos támogatást is igényelhetnek azok, akik nem önkormányzati fenntartású bölcsődei ellátásban, vagy napközbeni gyermekfelügyeletet nyújtó szolgáltatásban szeretnék elhelyezni a gyermeküket” – jelentette be Facebookon Novák Katalin családügyi miniszter.

A támogatást 2022. december 31-éig lehet igényelni a Magyar Államkincstár honlapján. “Nem kell mást tenni, mint felkeresni a Magyar Államkincstár honlapját, és ott benyújtani az igényt azoknak, akik most mennének vissza dolgozni”- fogalmazott Novák Katalin.

Kiknek jár a támogatás?

Azoknak a szülőknek, akik visszamennének dolgozni, de lakóhelyükön nincs bölcsőde vagy nincs elegendő bölcsődei férőhely. Ebben az esetben a szülő kénytelen magán- azaz fizetős bölcsődébe adni a gyerekét addig, amíg ő dolgozik. Nekik jár a maximum 40 ezer forintos támogatás.A támogatás célja a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének ösztönzése, így a támogatásban nem részesülhetnek azok a szülők, akik a támogatási kérelem beadásakor már aktívan dolgoznak. Fontos tehát, hogy amikor a szülő először pályázik, a támogatási kérelmet még az előtt kell benyújtani, hogy már aktívan dolgozna.

A támogatási kérelmet legkésőbb 2022.december 31-ig lehet benyújtani, kizárólag elektronikus űrlapon, ügyfélkapus azonosítással.A havi 40 ezer forint a maximum igényelhető összeg, ám ha ennél kevesebb pénzbe kerül a magánbölcsőde havi díja, akkor csak annyi támogatás igényelhető, amennyi a teljes díj. Ha 40 ezer forintnál magasabb a havi díj, akkor is csak 40 ezer forint igényelhető. A támogatás kifizetésének igénylését mindig az adott hónapban igénybe vett bölcsődei szolgáltatás már kifizetett díja alapján igényelhető. Több gyerek után is igényelhető a támogatás, ebben az esetben gyermekenként külön kell benyújtani a kérelmet.