Kisgyerek

Ezeken a településeken havi 40 ezret kaphatnak a családok

Tavaly nyár óta létezik az a pályázat, amely a kisgyermekes családokat támogatja a munkaerőpiacra való visszatérésben. Ez akár havi 40 ezer forintot is jelenthet.
2020. Augusztus 18.
Ezeken a településen havi 40 ezret kaphatnak a családok (fotó: Getty Images)

Gyakran a munkaerőpiacra való visszatérésnek az az akadálya, főleg kisebb településeken, hogy nincs elég állami bölcsődei férőhely. Ilyen esetben a családok sokszor arra kényszerülnek, hogy magánbölcsődébe írassák a gyerekeiket, aminek a havi díja olyan magas is lehet, hogy nem vagy nehezen tudják kigazdálkodni a családok. Erre nyújthat megoldást az a pályázat, amivel akár havi 40 ezer forint támogatást is kaphatnak a munkába álló szülők.

A támogatásnál egyik legfontosabb kitétel, hogy a támogatás csak akkor jár, ha állami bölcsődébe nem tudják beíratni a gyermeket. Ehhez általában szükség van az állami intézmény elutasító határozatára, de nem minden esetben, ugyanis vannak olyan kistelepülések, ahol automatikusan jár a támogatás, mert biztosan nincs elég bölcsődei férőhely a térségben.

A Magyar Államkincstár tájékoztató anyaga szerint 2767 településen és 13 budapesti kerületben igazolást sem kell arról csatolnia a pályázathoz a szülőknek, hogy a gyermekük nem jutott be állami intézménybe, mert azokon a helyeken vagy nincs is állami intézmény, vagy telítettek a helyek.

A Pénzcentrum.hu térképen szedte össze, hogy mely településeken jár a támogatás, de a lap felhívja arra a figyelmet, hogy ha egy település nincs rajta a listán, az nem jelenti azt, hogy nem is lehet ott pályázni. A térkép itt található.

Kik és hogyan igényelhetik?

Az Államkincstár azoknak a szülőknek (vér szerinti, nevelő és örökbefogadó szülők) biztosít támogatást, akik a gyermekük után családtámogatásban már részesültek és, akik 20 hetesnél idősebb kisgyermeket nevelnek, és munkaerőpiaci visszatérésük érdekében gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el.

A támogatásban nem részesülhetnek azon szülők, akik a kérelem beadásakor már aktív munkaerőpiaci státusszal rendelkeznek, azaz már aktívan dolgoznak. Fontos kiemelni, hogy a havi 40 ezer forint nem fix, hanem keretösszeg, vagyis ha a családi vagy munkahelyi bölcsőde díja nem éri el a havi 40 ezer forintot, akkor csak annyi támogatás igényelhető, amennyi a teljes díj. Abban az esetben, ha meghaladja, 40 ezer forintnál magasabb összeg akkor sem adható. A támogatási kérelmeket 2019. július 31-től fogadták be, és legkésőbb 2021. december 31-ig – vagy a pályázat felfüggesztéséig (a keretösszeg kimerüléséig) – lehet benyújtani kizárólag elektronikus űrlapon, ügyfélkapus azonosítással. Ezért előfeltétel, hogy a támogatási kérelmet benyújtó szülőnek:

  • legyen ügyfélkapu regisztrációja
  • legyen bankszámlája (a folyósítás miatt)
  • a támogatás kifizetésének igénylését mindig az adott hónapban igénybevett bölcsődei szolgáltatás már kifizetett díja alapján igényelhető.
  • a támogatásra való jogosultság nem szűnik meg abban az esetben, ha a szülő a támogatás időtartama alatt csecsemőgondozási díjra válik jogosulttá.
  • a szülő több gyermekre tekintettel is igényelhet támogatást, amennyiben a támogatási követelmények több gyermek esetében is teljesülnek, viszont ebben az esetben gyermekenként külön kell benyújtani a kérelmet

A támogatást minden hónapban külön meg kell igényelni, a magánbölcsődei számla alapján.

Az Államkincstár tájékoztatója itt érhető el.

Forrás: penzcentrum.hu