Kisgyerek

Bölcsis a gyereked? Havi 40 ezer forintért pályázhatsz

Havi 40 ezer forint támogatásért pályázhatnak a bölcsődések szülei, ha gyermekük munkahelyi, illetve családi bölcsődébe jár. A pályázat július 31-től nyílik meg.
2019. Július 24.
Bölcsődés a gyereked? Havi 40 ezer forintért pályázhatsz

Havi 40 ezer forintos támogatásra pályázhat minden kisgyerekes, az EU-s pályázat egy hét múlva nyílik meg. Az ország teljes területéről lehet jelentkezni, és maximum havi 40 ezer forintig nyújt támogatást a munkahelyi, illetve családi bölcsődékben elhelyezett kisgyermekek személyi térítési díjára – írja a Portfolio cikke nyomán az Index.

A Magyar Államkincstár oldalán elérhető a pályázatról szóló leírás és előzetes tájékoztató, amely szerint minden szülő jogosult, aki önkormányzati fenntartású, ingyenes bölcsődén kívüli helyre járatja a gyermekét. A támogatás elnyeréséhez nem feltétlenül kell beszerezni az önkormányzati bölcsődétől a férőhely-hiány miatti elutasító határozatot és a sajátos nevelési igényű, illetve korai fejlesztésben, gondozásban részesülő gyermekekre is “automatikusan” megkapható a támogatás. A pályázat július 31-től nyílik meg.

A végleges feltételeket a MÁK 2019. július végén, augusztus elején eszi közzé, de nagy eséllyel ezek lesznek a legfontosabb feltételek:

  • a Kincstár azon, gyermekük után családtámogatásban már részesült szülők számára biztosít támogatást, akik 20 hetesnél idősebb kisgyermeket nevelnek, és munkaerőpiaci visszatérésük érdekében gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el.
  • Támogatás a gyermek óvodai nevelésének megkezdéséig nyújtható 2019. szeptember 1-től a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2022. június 30-ig.
  • a Kincstár maximum havi 40 ezer forint összeghatárig támogatást nyújt a bölcsődei díj fedezéséhez, amennyiben a gyermek elhelyezéséért fizetett díj kevesebb, mint 40 ezer forint, akkor a támogatás összege a bölcsődei havidíj összegével megegyező lesz
  • Mivel a támogatás célja a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének ösztönzése, a támogatásban nem részesülhetnek azon szülők, akik a támogatási kérelem beadásakor már aktív munkaerőpiaci státusszal rendelkeznek.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu