Gyerek

Az óvónőhiány a kistelepüléseken a legnagyobb probléma

Több településen nincs elég óvónő, van, ahol szabadságra sem tud menni az óvodavezető, mert nincs, aki helyettesítse. Országosan 760 betöltetlen óvodapedagógusi állás van, többnyire vidéken.
2018. Július 19.
Az óvónőhiány a kistelepüléseken a legnagyobb probléma

Az óvónőhiány mellett a másik komoly probléma, hogy a szalma elöregszik, az átlagéletkor 55 év. A fiatalok inkább külföldre mennek, sokszor nem óvónőként, hanem bébiszitterként helyezkednek el.

Az eduline.hu adatai alapján országosan 760 betöltetlen óvónői állás van, többnyire vidéken. Több kistelepülésen lakhatási támogatással vagy lakással segítenék az óvónőket. Az óvónői pálya a számok tükrében egyébként népszerű: idén 4691-en jelentkeztek óvónőnek, tavaly 1379-en végeztek és 904-en mentek nyugdíjba. Egy pályakezdő óvónő három évig csak az illetményalapot kapja fizetésként, azaz bruttó 182 700 forintot, mivel ennyi ideig nem léphetnek tovább a gyakornoki kategóriából.

Az óvónő hiány több somogyi településen is óriási probléma, pl. a mikei Mesevár Óvodába hónapok óta nincs elég óvónő, az óvódavezető egyedül lát el húsz gyereket.

– Nincsenek könnyű helyzetben a kis óvodák, mert ott több a munka és a feladat, ami az óvoda dolgozóira hárul – mondta a mikei óvodavezető. – Azt tapasztalom, hogy nehezen jönnek el dolgozni az óvónők a kistelepülésekre. Azt mondják, távol lennének a várostól, félnek az ingázástól. S talán attól is tartanak, hogy a falusi gyerekek nehezebben kezelhetők, pedig ennek az ellenkezője igaz. A családias légkör, a szülőkkel kialakított közvetlen, baráti viszony mind előnyére válik annak, aki egy kis óvodában dolgozik. Ezt bízvást elmondhatom, hiszen jómagam egy nagy óvodában is dolgoztam már – nyilatkozta Hardiné Csutorás Györgyi, az óvoda vezetője a sonline.hu-nak.

De nincs jobb helyzetben Somogyfajsz, Lengyeltóti, Balatonszabadi, Kadarkút, Görgeteg, Taszár vagy Mesztegnyő sem, van ahol májustól keresnek óvónőt.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Sonline.hu