Gyerek

Annyira kevés az óvónő, hogy csalniuk kell az intézményeknek

Már nem csak a kistelepüléseken, hanem a fővárosban és az agglomerációban is egyre kevesebb a szakképzett óvodapedagógus. Az intézményeknek pedig így trükközniük kell.
2019. Június 18.
Annyira kevés az óvónő, hogy csalniuk kell az intézményeknek

A Népszava cikke szerint majdnem minden óvoda törvénytelenségek árán működik. Országosan 728 betöltetlen álláshely van az óvodákban, csak Pest megyében 133 óvónő hiányzik a rendszerből.

Az óvodapedagógusok szerint, a kormány hangzatos családpolitikai üzenetei miatt ott sem engedik meg csoportok bezárását, összevonását, ahol ezt megtehetnék a gyereklétszám miatt, inkább vetésforgóban kényszerítik “eseti helyettesítésre” a dolgozókat, amiért külön pénz sem jár- írja a Népszava nyomán a 24.hu.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jogi állásfoglalást kért egy munkajogi kérdésekkel foglalkozó ügyvédi irodától, a válasz szerint 50 százalékos bérpótlék illetné meg az óvónőket a helyettesítés, rendkívüli munkavégzés idejére. A lap által megkérdezett több óvónő is arról számolt be, hogy egyedül dolgozik egy csoportban, egész évben ő készíti elő és tartja meg a foglalkozásokat, mellette végzi az életpálya bevezetése óta megháromszorozódott adminisztrációt. A lap emlékeztet: a kormány szerint minden a legnagyobb rendben van az óvodákban, Rétvári Bence, a humántárca államtitkára egy képviselői interpellációra tavaly azt válaszolta, mi nem az óvodabezárásban hiszünk, hanem az óvodák nyitásában!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu