Gyerek

Hétszáznál is több óvópedagógus hiányzik

Rendkívül alacsony a bérük, sokan elhagyják az óvópedagógus pályát. Lesz olyan oviscsoport, ahol 29 gyerekre egy óvónő jut.
2019. Augusztus 05.
Hétszáznál is több óvópedagógus hiányzik

Több óvodában is nagy a tanácstalanság: nem tudják, hogy elvállaljanak-e csoportonként 29 gyereket, ha mindössze egy óvónő jut rájuk – számolt be az ATV.hu nyomán a 24.hu.

A közszféra állásportáljának adatai alapján, jelenleg hétszáznál is több óvónőt keresnek az országban. Van ahol nem is csak egy, hanem akár 5 óvónő is hiányzik. Az EMMI nem tartja kirívóan magasnak a betöltetlen állások számát.

Kóber György óvodapedagógus arról számolt be, hogy négy éve van a pályán és nettó 136 ezer forint a fizetése. Az őszi önkormányzati választáson függetlenként induló Kóber szerint sok tapasztalt óvónő elhagyja a pályát, mert másutt többet keresnek.

Már most sok helyről kérdésként jött, hogy 1 óvodapedagógussal, 29 gyerekkel, megkezdhető-e a tanév? Rákényszeríthetik-e őt arra, hogy ezért semmiféle plusz bérezést, túlóra díjat nem gondolnak elszámolni – jelentette ki Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete, Óvoda tagozat elnöke.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu