Gyerek

Az óvónői munka hallásproblémákhoz vezet

Aki töltött már néhány percet egy óvodai csoportszobában, tudhatja, hogy nem a legcsendesebb környezetről van szó. Most pedig az is kiderült, hogy az óvónők jó részének hallászavarai vannak az állandó zajterheléstől.
2019. Január 12.
Nagy zajban dolgoznak az óvónők

Tízből hét óvónőnek, illetve kisiskolásokat tanító pedagógusnak vannak hallászavarai – derült ki egy svéd kutatásból, mely a 4-7 év közötti gyermekekkel dolgozó hölgyek hallását és az őket érő zajterhelést vizsgálta. Korábbi kutatások már megállapították, hogy az óvónőknek, tanítóknak legalább akkora zajterhelésben kell dolgozniuk, mint az építkezéseken vagy épp egy fakitermelő telepen dolgozóknak. A mostani vizsgálat eredményei szerint az óvó néniknél, tanító néniknél kétszer akkora az esély a hallást érintő problémák kialakulására, mint a más területen dolgozó nőknél.

A kutatásba 4718 pedagógust és 4122 “civil” nőt vontak be, a hölgyek életkora 22-63 év között volt. A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, és klinikai hallásvizsgálatot is végeztek velük. Kiderült, hogy a pedagógusok 71 százaléka tapasztalt már meg ún. zaj-indulkálta hallási kimerültséget, illetve túlhallást (ez azt jelenti, hogy még a normál hangerejű zajok is zavaróan hangosnak tűnhetnek), 46 százalékuknál pedig az állandó zajártalom beszédértési nehézségeket is okozott. A vizsgálat óvónők 39 százaléka számolt be arról. hogy hetente legalább egyszer van fülfájása. Az össznépességgel összehasonlítva ezeknél a hölgyeknél ráadásul fiatalabb korban jelentkeztek az első kellemetlen tünetek.

“Az óvónők és tanítónők hallása nagyobb veszélyben van, mint más, hasonlóan zajos környezetben dolgozóké, hiszen még a hallásukat védő felszerelést sem viselhetnek” – mondta Sofie Frederiksson, a tanulmány vezető szerzője.

(via)

Ez is érdekelhet: