Gyerek

Nagy a baj! Ennyi óvónő hiányzik Budapesten

Leginkább Budapesten okoz problémát az óvónőhiány. Minden nyolcadik óvodapedgagógusi állás betöltetlen a fővárosban.
2022. Szeptember 22.
óvodások az óvónővel rajzolnak

A közszférában alapvetően egységes bérek vannak, de a fővárosban többe kerül az élet, drágábbak az albérletek, különösen egy pályakezdő óvópedagógusnak rendkívül nehéz kigazdálkodni a megélhetését az államilag járó nettó 173 ezer forintos fizetésből. Az oktatási intézmények nem a helyi önkormányzatok alá tartoznak, kivéve az óvodák és bölcsődék, azokat a kormány meghagyta helyi szinten. Helyi megoldások vannak, amelyekkel például próbálják kiegészíteni a béreket.

A g7.hu közérdekű adatkéréssel fordult az összes fővárosi önkormányzathoz, hogy mekkora összeggel egészítik ki az állami bértábla alapján biztosított fizetéseket. A lap 23 fővárosi kerületet kérdezett, de néhányan nem válaszoltak a megkeresésre.

A válaszokból az alábbiak derültek ki:

  • Az óvodapedagógusok átlagjövedelme a fővárosban minden juttatással együtt átlagosan havi  466 ezer forint volt 2021-ben
  • Ebből a bruttó bér 432 ezer forint, ami a fővárosi 541 ezer forintos bruttó átlagbértől ötödével marad el. 
  • A fővárosi óvodapedagógusok jövedelmének ötödét nem a kormány, hanem az önkormányzatok állják.
  • 40 ezer forint jövedelemkiegészítést és 30 ezer forintos cafetériát, jutalmat és egyéb juttatást kaptak átlagosan a fővárosi óvodapedagógusok.
  • Ahol fideszes a polgármester, ott 72 ezer forintot, ahol ellenzéki, ott 62 ezer forintot fizettek ki átlagosan egy-egy óvodapedagógus többletjuttatására. Így hiába állítja az ellenzék, hogy számukra fontos megoldandó probléma a pedagógusok alacsony fizetése, a fővárosi kerületekben mégis a kormánypárti vezetésű önkormányzatok tesznek többet az elhibázott kormányzati politika kompenzálására.

A bölcsődei és óvodai pedagógusok országos átlagfizetése a KSH 2021-es adatai szerint 353 ezer forint volt. A 30 év alattiak azonban csak 284 ezer, az 50 év felettiek 417 ezer forintot kerestek. 

Az is egyértelmű a válaszok alapján, hogy minél magasabb az önkormányzati juttatás, annál kevesebb a betöltetlen állás. A g7 cikke azonban arra is rámutat, hogy az összefüggés nem olyan erős, mint elsőre gondolnánk. A bérek emelésével ugyan csökken a betöltetlen állások száma, de más faktorok is befolyásolják a munkaerőhiányt: a munkahelyi körülmények, a közlekedési és lakhatási feltételek.

A g7 cikkében részletesen megtaláljuk az önkormányzatok válaszait, most csak néhányat emelünk ki.

A II. kerület válaszából az látszik, hogy ott eleget áldoznak az óvodapedagógusokra, nincs is hiány. Az állandó havi 54 ezer forintos bérkiegészítés mellett havi 12,5 ezer forint cafetriát is fizetnek. Pedagógusnapra kétheti fizetést utalnak pluszban, de év végén a bérmaradvány terhére további 2-3 heti fizetést is kapnak. Cafetria és jutalom nélkül a havi bruttó átlagfizetés 420 ezer forint volt tavaly.

Csepelen 2021-ben az óvodák teljes költségének 28 százalékát az önkormányzat fizette. Csepeli pótlék címen az általános ellátásban dolgozó pedagógusok 40 000 Ft/hó, a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátásában feladatot vállalóknak 50 000 Ft /hó bérkiegészítést adnak, SZÉP kártyára havi 14,5 ezer forintot utalnak, a munkaruha értéke évi 14 ezer forint. Emellett évente 87 ezer forint / fő a jutalom keret, amit egyedileg fizetnek ki. A kerületben azonban így is jelentős az óvodapedagógus hiány, minden harmadik állás betöltetlen. Pedig az önkormányzat a másoddiplomás képzést is 80 százalékban támogatja.

Kép: Getty Images

Forrás: g7.hu