Kisgyerek

Családlátogatás: mi a célja és hogy zajlik?

Az óvoda megkezdése előtt kerül sor a családlátogatásra, amely során az óvó néni felkeresi az új óvodás gyermek családját. A látogatás célja egy kötetlenebb ismerkedés a családdal, és a gyermekkel, hogy legalább az óvónő ne legyen majd idegen a számára.
2018. Április 09.

A családlátogatást nem tartják már mindenhol, és nem is kötelező beengedni a családlátogatásra érkező óvónőt. Miért lehet mégis jó dolog a családlátogatás?

Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetőjének elmondása szerint a befogadás, beszoktatás élménye meghatározza a gyermek óvodához fűződő érzelmi kötődését, ezért elengedhetetlen az inkluzív, befogadó környezet megteremtése. – Fontos számunkra, hogy az új kicsik, már óvodába lépés előtt találkozhassanak az új környezettel, óvodapedagógusaikkal, pedagógiai munkát segítőkkel és leendő társaikkal. Ezeket az alkalmakat tagóvodánként más-más formában biztosítjuk a szülők és gyermekeik számára: beiratkozás, új kicsik fogadása, ismerkedős délelőtt, nyitott óvoda, családlátogatás – magyarázta az intézményvezető.

Korábban a közoktatási törvény kötelezővé tette a családlátogatást, azonban az új köznevelési törvény erről nem rendelkezik, ezért a szülők a családlátogatástól elzárkózhatnak. – Az intézményünkhöz tartozó tagóvodáinkban hagyomány az új kicsik látogatása családjuk környezetében. Kolléganőimmel valljuk, hogy az első találkozás élménye a gyermek otthoni környezetében, pozitív hatással van az óvodába lépés első napjaira – folytatta Horváthné Geleta Mária. 

A látogatás időpontját előre egyeztetni szokták a szülőkkel, általában augusztus végéig kerül erre sor. Az óvodapedagógus nem azért megy a családhoz, hogy tanulmányozza a lakókörnyezetet, hanem leginkább azért, hogy a gyermekkel megismerkedhessen egy számára ismerős közegben, az otthonában. Így amikor eljön az óvodába lépés nagy napja, már az óvó néni személye nem lesz ismeretlen. Ilyenkor kötetlen beszélgetést folytat a szülőkkel, megnézheti a gyermeket játék közben, esetleg ő is játszik vele, a család otthona pedig jó helyszín ahhoz, hogy oldottabb legyen a beszélgetés hangulata. – Nálunk az a jellemző, hogy sok szülő várja ezt az alkalmat, van, aki előre jelzi, a számára megfelelő időpontot – mondta az intézményvezető.

A családlátogatás tehát egy jó lehetőség az óvodapedagógus számára az ismerkedésre, a szülőkkel való bizalmas beszélgetésre és arra, hogy a szülő az óvodába lépés első napján ne egy idegen emberre bízza gyermekét. – A személyes kapcsolattartást pedig ezen kívül is fontosnak tartjuk, hiszen így működhet a legjobban a közös nevelés – magyarázta a szakember, akitől megtudtuk, hogy náluk az óvodák nyitott intézmények, a családlátogatáson kívül fogadó órákat és különböző, szülőkkel közös rendezvényeket, kirándulásokat is szerveznek, hogy a partneri kapcsolat minél hatékonyabb legyen. – A partneri elégedettségmérés eredménye is azt tükrözi, de a szülőkkel való személyes beszélgetés is azt bizonyítja, hogy a szülők szeretik, igénylik ezeket az eseményeket.

A családlátogatás, mint kapcsolattartási forma nem minden intézményben működik úgy, mint a Kazincbarcikai Összevont Óvodákban. Ennek az oka lehet a település nagysága, vagy akár az, hogy a szülők elzárkóznak attól, hogy az óvónőt otthonukba engedjék. – Pedig ez egy jó lehetőség, hogy kiépülhessen a kölcsönös bizalom – tette hozzá Horváthné Geleta Mária -, és a gyermek is egy biztonságos környezetben ismerkedhessen meg az óvó nénijével. A családlátogatásra ezért nem érdemes úgy gondolni, mint egy felesleges alkalomra, hiszen a szülőnek és az óvó néninek is nagyon hasznos, de a legfontosabb, hogy a gyermek óvodai beilleszkedését is elősegíti, megkönnyíti.

Kapcsolódó cikkeink a témában: