Gyerek

Így készítsd fel az ovira!

"Hej, óvoda, óvoda, az volt ám csak a csoda!"- olvashatjuk Vackor, a kismackó első óvodai napjáról. Ugye te is azt szeretnéd, hogy a te gyerkőcödnek is egy csoda legyen az ovi?
2016. Augusztus 01.

Így készítsd fel az ovira!

Soha nem felejtem el gyermekeim óvodai beszoktatását. A lányom óvónénije meghívott bennünket saját otthonába: volt süti, beszélgetés és micimackós nyomda. Így már sokkal jobb hangulatban érkeztünk a beszoktatás első napjára is.

Aztán 5 évvel később a fiamra került a sor. Amikor először hagytam a csoportszobában, kalimpált a szívem. Az óvodakaput becsukva a szokásos reggeli futásomra indultam, amikor csörgött a telefon. Az óvóbácsija volt, aki elmondta, hogy látta, milyen feszült vagyok, és azért hív, hogy tudjam, a fiam már jókedvűen játszik és rohangál. És én ekkor nyugodtam meg igazán: tényleg jó kezekben van.

Felkészülés az óvodára

Ha a gyermekünk már az óvoda előtt is gyakran megfordult gyerekközösségekben, vagy épp volt bölcsődés, akkor jóval könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen többé-kevésbé tisztában van azzal, hogy milyen is egy közösségben, mások felügyeletére bízva tölteni a napot, anyától és apától távol.

A szeptemberi óvodakezdés előtt, a nyári hónapok azonban jó, ha együtt hangolódunk azokra a változásokra, amelyek ránk várnak.

A bölcsődei világ, vagy épp az otthon töltött évek után itt egy új világ fog kinyílni gyermekünk számára, hiszen a társas kapcsolatok szép lassan immár valódi értékké válnak számára is. Az elkövetkezendő években pedig számtalan dolgot fog kipróbálni, rengeteg új képességre szert tenni, miközben megteszi első önálló lépéseit -immár nélkülünk, de a mi biztatásunkkal és tőlünk tanult magabiztossággal kísérve.

Erősítsük hát benne, hogy milyen fontos és jó dolgok fognak vele történni, de empátiával forduljunk bizonytalanságai, aggodalmai felé is!

Könyvek, mesék

Beszélgessünk az óvodáról, az óvodai életről! Ebben nagy segítségünkre lehetnek a kis történeteket feldolgozó óvodai mesék.

A régi klasszikus mesék közül:

Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok! Szepes Mária: Pöttyös Panni az óvodában

Kormos István: Vackor az óvodában

Az új mesék közül pedig:

Bartos Erika: Anna és Peti – Irány az óvoda

Finy Petra: Az ovi-ügy

Hagyjunk időt a beszélgetésre, gyermek kérdéseinek megválaszolására!

Játsszunk minél többet! A labdagurítós, elbújós, bábozós, kukucskálós játékok segítenek az elválásra való felkészítésben.

Nyílt napok, kreatív foglalkozások

Ma már az óvodák többségében évente többször is tartanak nyílt napot, amikor be lehet menni a csoportszobákba, meg lehet nézni az ovit, és személyesen is megismerkedhetünk a gyermek óvodapedagógusaival. Menjünk el együtt, adjunk neki lehetőséget arra, hogy – velünk együtt – megismerhesse ezt az új közeget.

A nyílt napok mellett az óvodák szívesen szerveznek nyílt foglalkozásokat is a gyerkőcöknek (pl. húsvétkor vagy a karácsonyi ünnepkör idején), ahol az óvónénikkel és bácsikkal közösen lehet játszani, kreatív foglalkozásokon részt venni.

Praktikus dolgok

Az óvodában számtalan új dologra is szükség lehet: váltócipőre, váltóruhákra, ágyneműre, óvodai zsákra, torna felszerelésre, tisztasági csomagra. Vásároljuk meg, és rakjuk ezeket össze együtt! Vonjuk be őt is ezekbe a tevékenységekbe: válasszunk közösen pizsamát (ha kell az oviba vinni), ágyneműt és kispárnát.

Ha szeretné, válasszon ő maga olyan kis plüsst, állatfigurát, amivel szívesen aludna délutánonként az oviban. Mutassuk meg neki, merre fogunk az óvodába menni, hogy milyen közlekedési eszközöket veszünk ehhez igénybe! Mutassuk meg, hogy hová rajzoljuk, varrjuk fel az óvodai jelét, hogy megismerhesse a saját ruháit!

Az óvodakezdés előtti egy-két hétben érdemes áttérni az új napirendre: fektessük le korábban, hogy reggel időben fel tudjon kelni, és legyen idő a reggeli rutin (öltözés, reggeli, fogmosás) elvégzésére. Érdemes erre is időt szánni, mert a nyári lazább menetrend után nehéz lesz az átállás.

A beszoktatás

Óvodánként igen eltérő lehet a beszoktatás menete. Van, ahol több napig is eltart, míg másutt, a szülővel közösen eltöltött pár órát követően, máris azt szorgalmazzák, hogy hagyjuk ott a gyermeket.

Akárhogy is alakul, fontos, hogy időben tájékozódjunk az adott intézmény szokásairól, de mindenképpen tartsuk szem előtt a gyermekünk ritmusát és igényeit is. Azt gondolom, hogy egy jó óvoda, rugalmasan és empatikusan fogja ezt kezelni.

Készüljünk fel, hogy mind az anyának, mind a gyerkőcnek nehéz pillanat lesz az elválás, amit nem kell indokolatlanul elnyújtani. Sokat segít, ha kitalálunk egy közös kis ceremóniát a későbbiekben a búcsúzáshoz (nálunk ez a mai napig megvan a fiammal), hiszen ez biztonságot ad neki.

Határozottan, de mosolyogva vegyünk búcsút, sírás, rettegés és aggodalom nélkül! A gyerkőcre is átragad a rajtunk tapasztalt feszültség. Ez pedig nem jó.

Mindig adjunk neki támpontot, hogy mikor fogunk érte menni! Hangsúlyozzuk, hogy biztonságban van, biztosítsuk szeretetünkről, és arról, hogy milyen nagyfiú és nagylány immár, aki óvodás lett.

Ha van rá mód, az első napokban igyekezzünk korábban menni érte, hiszen mindketten idegesebbek leszünk, és neki is sok mesélni valója lehet.

Fogadjuk örömmel, hogy nélkülünk is boldogult az oviban, de ne legyintsünk vagy tereljük el a szót, ha az őt ért kellemetlenségek is szóba kerülnek.

És ami nagyon fontos: az óvoda soha ne legyen összekapcsolva ijesztgetéssel vagy fenyegetéssel semmilyen mondandókban!

Kapcsolódó cikkeink: