Kisgyerek

Ennyibe kerül a magánbölcsőde

Magyarországon jelenleg csak a bölcsődés korosztály 17 százalékának jut férőhely, a 3200 település közül mindössze 700 helyen érhető el bölcsődei ellátás.
2019. Október 08.
Ennyibe kerül a magánbölcsőde (fotó: iStock)

A KSH adatai szerint jelenleg 270 ezer körül van a 3 év alatti gyermekek száma az országban, a korosztály mindössze 17 százalékának jut bölcsődei férőhely. A kormány a bölcsődei férőhelyek bővítésével illetve bölcsődei támogatással igyekszik segíteni a helyzeten. A 2,5 milliárd forintos keretösszegű, bölcsődei férőhelybővítésről szóló pályázatra csak Pest megyei önkormányzatok jelentkezhetnek, de a fővárosban is van lehetőség támogatást kérni. Ez persze nem jelenti azt, hogy azonnal mindenkinek lesz férőhely. Nem túlzás, hogy ma már a várandóság alatt érdemes beíratni, de mindenképpen várólistára íratni a még meg sem született gyereket.

Azok, akik nem jutnak be az állami bölcsibe havi 40 ezer forintért pályázhatnak.

A Pénzcentrum arra volt kíváncsi, hogy mennyibe is kerülnek a magánbölcsődék.

Vidéken az alapdíj ritkán haladja meg a 60 ezer forintot, a fővárosban azonban bőven találni olyan magánbölcsit, ahol 100 ezer forint feletti díjat kérnek. A jellemző átlagos ár a 45-55 ezer forintos havidíj plusz 650-800 forintos napi étkezési költség.

Ez azt jelenti, hogy a bölcsődei támogatás igénylői több vidéki nagyvárosban is találhatnak olyan magánbölcsődét, ahol a teljes havi gondozási díjat (étkezés nélkül) fedezi a havi 40 ezer forintos támogatás. Ezzel szemben Budapesten jó, ha a költségek felére elég a támogatás. A Pénzcentrum azért hozzáteszi, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Budapesten és az agglomerációban van a legtöbb férőhely (az országos férőhelyek 42 százaléka), itt él minden harmadik három év alatti gyerek, ráadásul a női foglalkoztatottság is magas – tehát feltehetően több kisgyermekes édesanya dolgozik. A különbség a vidéki és városi tandíjak között így is jelentős.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: penzcentrum.hu