Baba

Néhány hónap alatt elmúlik a koronavírussal szembeni védettség

Úgy tűnik, nem működik a nyájimmunitás, mert néhány hónap alatt elmúlik a koronavírussal szembeni immunitás.
2020. Október 27.

Már a járvány kezdetén népszerű elmélet volt, hogy hatékony védekezés lehetne, ha a hagynánk megfertőződni azokat, akik nem a veszélyeztetett csoport tagjai, így hamar immunitás alakulna ki a vírussal szemben. Ha pedig elég sokan megfertőződnének, akkor ez megfékezné a járvány terjedését.

A koronavírussal kapcsolatos nyájimmunitás elve úgy tűnik nem igazolódott be: most egy friss kutatás az elmélet alapjait kérdőjelezi meg. Az Imperial College London kutatói szerint szeptemberben júniushoz képest a negyedével, 6 százalékról 4,4 százalékra csökkent azoknak a briteknek az aránya, akiknek a vérében kimutathatók a koronavírus antitestjei – írja a 444.hu. Vagyis úgy tűnik, hogy a vírussal szembeni immunitás néhány hónap alatt elmúlik.

Az Imperial College kutatásában 365 ezer felnőttet teszteltek öt hónap alatt, minden korcsoportban megfigyelték az antitestek számának csökkenését. A legnagyobb mértékben azoknak a szervezetében csökkent az antitestmennyiség, akik tünetmentesen vészelték át a betegséget.

A megfázást okozó vírusokkal szemben is csupán néhány hónapig immunis a szervezet, ebből a szempontból sem meglepő az eredmény. A nyájimmunitás egyébként eddig semmilyen más betegségénél sem működött természetes úton, kizárólag vakcinával sikerült elérni.

Wendy Barclay a tanulmány társszerzője az oltással kapcsolatban megjegyezte, hogy egy “jó vakcina sokkal jobb lehet a természetes immunitásnál”. Ha mégsem, akkor az azt jelentené, hogy évente akár többször is be kéne oltani az embereket a koronavírus ellen.

Más kutatók ugyanakkor kételyeket fogalmaznak meg az Imperial College kutatásával kapcsolatban, például megkérdőjelezik az antitest-analízist, mint módszert. Szerintük más sejteknek, amiket ezek a vizsgálatok nem mutatnak ki, meghatározó szerepük lehet a vírus elleni immunitásban.

Forrás: 444.hu