Baba

WHO: a koronavírus lehet, hogy sosem fog eltűnni

A WHO szerint talán soha nem fog eltűnni a koronavírus, olyanná válhat, mint a HIV-vírus, azaz, egy folyamatosan jelenlévő járványos betegséggel számolhatunk.
2020. Május 14.
WHO: a koronavírus lehet, hogy sosem fog eltűnni (fotó: Getty Images)

Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója óva intett mindenkit attól, hogy jóslatokba bocsátkozzon a járvány időtartamára vonatkozóan és további átfogó erőfeszítéseket sürgetett a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – írja a 24.hu az MTI nyomán.

“Ez a vírus újabb endémiás vírussá válhat közösségeinkben, és talán sosem fog eltűnni” –  mondta. Hozzátette: senki sem tudja megjósolni, mikor fog ez a betegség eltűnni.”

Szerinte ebben a helyzetben nem lehetnek ígéretek és határidők.

Ugyanakkor a világnak van némi ellenőrzése afölött, hogyan kezeli a pandémiát, és egy vakcina kidolgozása esetén is masszív erőfeszítésre van szükség a járványellenes küzdelemben – mondta Ryan, aki szerint eget rengető vállalkozás lesz a vakcina kifejlesztése.

Jelenleg több mint száz lehetséges oltóanyagon dolgoznak, amelyek közül több már a klinikai tesztelési fázisában van. Ugyanakkor egészségügyi szakértők ismételten felhívták a figyelmet egy hatékony vakcina kifejlesztésének nehézségeire. Ryan megjegyezte, hogy létezik védőoltás a kanyaró ellen is, ennek ellenére a betegség nem tűnt el.

Eddig világszerte 4,3 millió embert fertőzött meg a koronavírus, és több mint 291 ezer ember halálát okozta.

Forrás: 24.hu