Baba

Sikerre született, aki ezt a lánynevet viseli, mégis alig kapják a mai gyerekek

Volt idő, amikor kétféleképpen is bejutott a Top100-ba, ma viszont csak elvétve találni ilyen névre hallgató kislányokat.
2023. Május 08.
Boldog kislány

A nagyobbak között egész biztos, hogy neked is vannak Henrietta vagy Henriett nevű ismerőseid, 1975 és 1984 között ugyanis nagyon sok kislány kapta ezt a nevet. Olyannyira, hogy abban az időszakban mindkét változatban ott volt a száz leggyakrabban adott név között, népszerűsége azonban rövidesen hanyatlani kezdett. A Henriett például ezután már közelébe sem került a rangos listának, míg a Henrietta lendülete valamivel tovább tartott.

Hova lett ez a szép név?

A csúcs után egyre kevesebb újszülött baba lett Henrietta, 2006-ig azonban még elég szülő adta ezt a lányának ahhoz, hogy ott lehessen a Top100-ban

Onnantól kezdve már-már feledésbe merült ez a francia-latin gyökerekkel rendelkező név, ami annyit tesz, nagy ház, vagy birtok uralkodója. Névnap szempontjából is szerencsésnek mondható ez a sokféleképp becézhető lánynév, az év során ugyanis négy is jutott neki a naptárban: január 25-én, március 2-án, március 16-án és július 13-án lehet őket köszönteni.

A Henriett a Henrik férfinév női változatának becézett alakja, a névkeresésben lévő szülőknek azonban a statisztikai adatok szerint a Henrietta tetszett jobban. Amikor mindketten szerepeltek a legnépszerűbb nevek között, a Henrietta a 46. helyen állt, a Henriett azonban csak a 69. helyig jutott.

Henrietta és Henriett név statisztikája

Fotó: Google Grafikon

Ilyen, akit Henriettának hívnak

A Henrietta névhez tartozó névszám a numerológia szerint az 1-es, ami rendkívül határozottá és céltudatossá teszi a név viselőit. Igazán korrekt személyiségű, aki ezzel a névszámmal rendelkezik, és másoktól is egyenességet, tisztességet vár el. A Henrietta sikerre, győzelemre született, nem riad vissza a kockázatvállalástól, azt azonban nem lehet rá mondani, hogy meggondolatlanul vállal rizikót. A kudarcot, vereséget rosszul tűri, ám általában ritkán is van része benne.

A Henriett névszáma a 9-es, ami erős, ambíciókkal teli személyiségre utal, segítőkészséggel felruházva. Önzetlen típus, aki szívesen segít másoknak, sokszor még akkor is, ha ezért neki kell bizonyos dolgokról lemondania. Igazán jóságos és szeretett felnőtt lesz belőle, aki az anyagi javaknál sokkal nagyobbra tartja a belső értékeket.

Fotó: Getty Images