Baba

Ezeknek a lányneveknek csodás a jelentése, mégsem adja őket senki

Fontos szempont, hogy mit jelent a babának szánt keresztnév, ezek valamiért mégsem lopták be magukat a szülők szívébe.
2022. Október 02.
Méltatlankodó kislány
Ritka lánynevek, szép jelentéssel

Mind a fiú-, mind a lánynevek között találunk olyanokat, amik valamiért a közelébe sem férkőznek a leggyakrabban választott utónevek 100-as listájának. Az alábbi, kislányoknak való babanevek igazán szép jelentéssel bírnak, mégis méltatlanul ritkák: megérdemelnék, hogy többen vegyék fontolóra ezeket a cseppet sem mindennapi neveket, amikor születendő lányuknak keresik az igazit.

10 ritka lánynév, csodás jelentéssel

  • Ajándék

Magyar eredetű keresztnév, aminek a jelentése már első hallásra is egyértelmű: Isten örömet szerző ajándéka, ám ennek ellenére is a rendkívül ritkán választott utónevek közé sorolható. 

  • Áldáska

Akárcsak a fenti név, ez is magyar eredetű, és a  jelentése nem szorul magyarázatra. Kifejezheti egyrészt azt, hogy a baba érkezése áldás a család számára, de szimbolizálhatja azt is, hogy viselőjének életét áldás kíséri végig. Fiúknak Áldás-ként adható.

  • Blandina

Ez a görög eredetű név fontos értéket képvisel a jelentésével, könnyen és sokféleképp becézhető, hangzása pedig kifejezetten dallamos. Aki ezt a nevet kapja, a jelentése szerint barátságos, kedves, szívélyes.

  • Dezideráta

Latin gyökerekkel rendelkező keresztnév, ami annyit tesz: óhajtott, vágyott gyermek. Elszórtan előforduló névnek számít, akárcsak az azonos jelentésű és hasonlóan csengő Dezidéria.

  • Emerita

Latin eredetű női név, ami elszórtan fordul csak elő hazánkban, pedig a jelentése mindenképp érdemessé tenné erre. Az Emerita (és az Emerencia név is) azt jelenti, érdemekben gazdag, tiszteletet, megbecsülést érdemlő.

Csodálkozó kislány

Sok kislánynak áll jól egy-egy ritka név, csodás jelentéssel

  • Holda

Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy köze van a nőiességet, az érzelmeket és a folytonos alkalmazkodást megtestesítő Hold bolygóhoz kapcsolódik, valójában nem erről van szó. Ez a női név német eredetű, és azt jelenti: kedves, jóindulatú, szolgálatkész.

  • Konkordia

Ez az elszórtan előforduló lánynév latin gyökerekkel rendelkezik és nagyon szép jelentéssel bír, ami napjainkban különösen „felértékelődött”. A Konkordia keresztnév annyit tesz: egyetértés.

  • Odília

Ez a germán-francia eredetű név az Odett becézésének önállósult formája. Magyarországon csak elszórtan fordul elő, pedig jelentése miatt érdemes lenne arra, hogy többen válasszák: gazdag, vagyonos, tehetős.

  • Szemőke

Magyar eredetű lánynév, ami több, kivétel nélkül kedves jelentéssel bír: szép szemű, apróság, kicsike. A szülők tekintete mégis rendkívül ritkán akad meg rajta, így szinte egyetlen kislányt sem viseli ezt a nevet.

  • Szofrónia

Ennek a görög eredetű névnek a hangzásával valószínűleg nem mindenki tud elsőre megbarátkozni, érdemes azonban időt adni neki, ha más nem, a jelentése miatt: okos, megfontolt, helyesen gondolkodó.

(Fotó: Getty Images)