Baba

Ritka mellékhatás az anyatejtől: megduzzadt a hónalja

Egy anya nagyon ritka szülési mellékhatást osztott meg: az anyatejtől megduzzadt a hónalja.
2022. Február 04.

Linda Jones egy kevésbé ismert szoptatási mellékhatásról számolt be: az anyatejjel teli fájdalmas, duzzadt hónaljról. A 39 éves hatgyermekes anya, január 10-én, a terhesség 34. hetében hármasikret szült, miután magas vérnyomás miatt kórházba került. Míg mindhárom csecsemőt az újszülött intenzív osztályra (NICU) szállították, Jones fejni kezdett, és elhatározta, hogy anyatejet biztosít a babájának.

“‘Az első néhány alkalommal, amikor megpróbáltam kiszivattyúzni, kaptam egy kis kolosztrumot” – mondja Jones a TODAY Parentsnak, utalva a szoptató szülő által termelt anyatej első formájára. “És utána nem történt semmi. A szoptatási szakember azt mondta nekem: “Ó, csak fejd tovább, jönni fog.” Így továbbra is 2-3 óránként pumpáltam. De csak levegőt pumpáltam nem történt semmi.”

Linda azt mondja, hogy a pumpálás második napját követően teltséget kezdett érezni a melleiben. De amikor a harmadik napon reggel felébredt, tudta, hogy valami baj van. “Annyira fájt, a hónaljam duzzadt volt, a melleim pedig hatalmasak voltak és kőkemények” – magyarázza.

@keepin.up.with.3joneses #engorged #update #pumping #exclusivepumping #postpartum #milk #lactation #breastfeeding #tripletmom #preemie #newborn #momlife #birthcontrol #armpit ♬ Sunny Day – Ted Fresco

Döbbenetére Linda érezte, hogy a hónalja megtelt anyatejjel – ez egy kevéssé ismert, de nem ritka mellékhatása a fejésnek, amikor a mellek véráramlásának és tejellátásának fokozódása duzzanatot, érzékenységet és fájdalmat okoz.

A nő úgy döntött, hogy dokumentálja tapasztalatait a TikTokon, és megosztott egy videót a szülés után hat nappal tejjel telt hónaljáról. A videó azóta elterjedt a kismamák között.

Mi okozza a hónaljnál a duzzanatot?

Dominique Weiss szoptatási tanácsadó alapítója elmagyarázta, hogy az emlő- vagy emlőszövet valójában egészen a hónaljunkig terjed, ezért érezhetett Linda elzáródást a karja alatt. “Ez az oka annak, hogy amikor emlővizsgálatokat végzünk, masszíroznunk kell, és tapogatnunk kell a karunk alatt, a mellszöveted egészen a hónaljig terjedhet” – mondja Weiss a TODAY-nek. “Szóval nem arról van szó, hogy a tej beszorult. Ezzel az anyával az történt, hogy lebenyek vannak a hónaljában.”

A lebenyek tejtermelő csomók a testben, és Weiss szerint egy szoptató anyának általában 15-20 lebenye van mellenként.

“Linda esetében egyértelműen lebenyek vannak a hónaljában” – teszi hozzá. “Minden nőnek vannak lebenyei, de az eloszlás mindenkinél egyedi. Ahogyan mindannyian mások vagyunk, és mindenkinek más méretű és alakú a melle, úgy a lebenyek eloszlása is eltérő lehet.”

Weiss szerint a lebenyek száma nem a mell méretétől, hanem inkább a genetikától függ. Tehát bár Linda felhívta a figyelmet a megduzzadtság lehetséges kimenetelére, nem minden szoptató nőnél tapasztalható duzzanat a karok alatt.

Jada Shapiro egészségügyi szakértő azt mondja, hogy számos kezelés létezik a szoptatási duzzanat ellen. “Hideg borogatás a mellen és a hónaljban, valamint a hónaljszövet nagyon korlátozott érintése, hogy eltántorítson minden tevékenységtől és stimulációtól, ami növelheti a duzzanatot” – mondja Shapiro a TODAY-nek. “A csecsemő gyakori etetése a túlburjánzás csökkentésére (is segít).”

Shapiro hozzáteszi, hogy ha a szoptató szülő lázas, vörös csíkok jelennek meg a testén – fertőzés jele – vagy nagyon fájdalmas csomók vannak a mellében, azonnal orvoshoz kell fordulnia.  “Ha a szülő nem biztos benne, hívja fel a szülésznőt vagy az orvost, hogy kizárja az emlőgyulladást” -magyarázza.

A mell változása, fejlődése a születéstől az anyaságig. Milyen fejlődési rendellenesség, fájdalom, “csomó” vagy váladékozás adódhat a mellekben? S végül: hogyan kell mellvizsgálatot végezni? Kattints ide és megtudod!