Baba

Sima babakúszás és kommandós kúszás – Ez a különbség

A kúszás az egyik legnagyobb mérföldkő a baba első évében. Vannak babák, akik nem a sima kúszást preferálják, hanem az úgy nevezett kommandós kúszást.
2022. Május 05.
Sima babakúszás és kommandós kúszás - Ez a különbség (fotó: Getty Images)

A kúszás nagyon fontos állomás a baba mozgásfejlődésében, valamikor 6-8 hónapos korban következik be. A babák többféleképpen is kúszhatnak, az egyik leggyakoribb “nem sima” kúszás a kommandós kúszás. De mit is jelent ez és okozhat-e problémát?

A kúszást biztos te is úgy képzeled, hogy a baba az ellentétes karját és lábát használja a mozgáshoz, az egyik lábával tolja, közben pedig a másik karjával húzza magát előre, majd csere, és jön a másik láb és a másik kéz. A kommandós kúszás egy kicsit máshogy néz ki: a baba a könyökére támaszkodik és a testét előrefelé mozgatja, miközben a hasát és a lábait a padlón húzza.

Miért kúsznak kommandóban egyes babák?

Önmagában a kommandós kúszás egyáltalán nem rossz dolog. Sőt, gyakran a klasszikus kúszás előfutára lehet. Nem minden baba kúszik a hagyományos, váltott kéz-láb kombinációban. Gyakran azért kúsznak a klasszikustól eltérően, mert még egy kicsit erősödnie kell a válluknak és törzsüknek. A kommandós kúszással megtanulják irányítani a testüket, javítják az egyensúlyérzéküket, és csiszolják a kéz-szem koordinációjukat is.A kúszás segít fejleszteni az izmokat, hogy lehetővé váljon a mászás, amikor a baba hasa a földtől eltávolodik, és a kezükre és a térdükre támaszkodva tartják a súlyukat.(Cikk forrása: romper.com)