Baba

Sokat fáj a fejed?

A leggyakoribb fejfájástípusokba sosem hal bele a beteg, ráadásul amikor elmúlik, a betegségtudat is nyomtalanul felszívódik. Talán ez a magyarázata annak, hogy bármilyen kínzó is a fejfájás, az érintetteknek csupán a fele fordul orvoshoz.
2011. Augusztus 28.

Új gyógymódok – fejfájás

Amit a szakemberek ígérnek, csupán annyi, hogy megfelelően alapos kivizsgálás és a fejfájás pontos típusának meghatározása után többféle új és hatásos gyógymódra számíthatnak a páciensek. Ki gondolná például, hogy a fejfájás ellenszere akár egy új szemüveg, vérnyomáscsökkentő, antidepresszáns, pajzsmirigyre ható gyógyszer, epilepszia-gyógyszer vagy a krónikus arcüreggyulladást gyógyító antibiotikum is lehet? Az úgynevezett másodlagos vagy tüneti fejfájásoknál ugyanis a kiváltó okot kell kezelni, nem magát a fejfájást.

Emellett léteznek az önálló fejfájásbetegségek, köztük a leggyakoribbnak számító tenziós típus, valamint a migrén, az arcidegzsába és a ritkán előforduló cluster. Attól függően, hogy mennyire részletekbe menő az osztályozás, 180-250-féle különböző fejfájástípust tartanak számon. Ebből következik: nagyon sokféle út vezethet a fejfájásmentesebb élethez.

Ugyanakkor talán nincs is más olyan betegség, amelyben jellemzőbb és elterjedtebb volna az öngyógyszerezés recept nélkül kapható vagy akár vényköteles gyógyszerekkel. Sokmilliónyi ember szed éveken keresztül hónapról hónapra, esetleg napról napra fájdalomcsillapítókat abban a reményben, hogy ezzel tünetmentessé teheti magát. Ha az egyik szer hatástalanná válik, jöhet a következő. Nem csoda, hogy a fájdalomcsillapítók egyfelől a legnagyobb bevételt hozó gyógyszerek közé tartoznak. Emellett a leggyakrabban okoznak a helytelen használatból fakadóan mind komolyabb nehézségeket az érintetteknek, mert a gyakori fájdalomcsillapító-szedés önmagában is fenntarthatja a tenziós fejfájást.

Az orvos segíthet

Jól teszi, ha nem nyugszik bele állapotába az, akinek rendszeresen olyan mértékű a fejfájása, hogy gyakorlatilag cselekvésképtelenné teszi, és az innen-onnan beszerzett gyógyszerekkel nem igazán sikerül elviselhetővé csillapítania a fájdalmat. Az országban több fejfájás-ambulancia működik. Ott előzetes bejelentkezés alapján neurológus fogadja a pácienseket. Erre a panaszra specializálódott magánrendelések is léteznek szép számmal.

Sokan talán úgy gondolják, csak az idejüket vesztegetik a kivizsgálással, hiszen a fejfájás úgysem gyógyítható, csupán tüneti kezelés létezik. Ez azonban nem egészen így van. A fájdalom hátterében nem egyszer nagyon is konkrét szervi okok állnak – például gennyes foggyökér, arcüreggyulladás, pajzsmirigyfunkció-zavar –, s ezeket nem árt időben felderíteni.

Az alapos kivizsgálás a panaszoktól függően többféle irányba elmehet: a cukorháztartás vizsgálatától, a vérnyomásméréstől és az általános laborvizsgálatoktól a szemészeti ellenőrzésen át a hormonszintmérésekig sok mindent magába foglal. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem feltétlenül indokolt a CT- (komputertomográfiás) vagy MRI- (mágneses rezonancia) vizsgálat – segítségükkel részletes, pontos képet kap az orvos az agy különböző rétegeiről, esetleg érrendszeréről. Ezekre csak bizonyos fejfájástípusok esetén van szükség, vagy akkor, ha a tünetek eltérnek a szokásosaktól.

Hasznos fejfájásnapló

Mielőtt orvoshoz fordulunk krónikus fejfájásunkkal, érdemes néhány hónapon keresztül pontos feljegyzéseket készíteni a panaszok gyakoriságáról, időtartamáról, a fájdalom jellegéről, a bevett gyógyszerek és egyéb gyógymódok hatásairól, esetleges kísérő tünetekről (nők esetében például a menstruációs ciklus állásáról, a terhesség vagy a szoptatás tényéről), a fejfájást kísérő más betegségekről (nagyon gyakori a magas vérnyomás) vagy említésre érdemes életmódbeli, magánéleti változásokról.

Sokat mondhat, ha tízes skála alapján osztályozzuk a fejfájás erősségét. Az alapos orvos ugyanis nem receptírással kezdi a kezelést, hanem részletes kikérdezéssel. Ez segít a fejfájás típusának megállapításában, ami után további vizsgálatokra kerül sor. Nem árt tudni, hogy sokszor nem egy-, hanem többfajta fejfájás rendszeres felbukkanásától szenved a beteg.

Fejfájás: amikor sürgős!

Bizonyos tünetek esetén nem tanácsos a spontán javulásra várni vagy fejfájásnaplóba kezdeni, mert a fejfájás súlyos, akár halálos betegségek egyik jele is lehet. Haladéktalanul járjon utána bajának, ha

– a korábban a fejfájást csak hírből ismerő betegnek ötvenéves kora után kezd fájni a feje,

– a fejfájás hirtelen kezdődik és nagyon erős,

– a fejfájás fokozatosan erősödik,

– láz, tarkókötöttség, rosszullét kíséri,

– baleset, a fejet érő ütés előzte meg,

– neurológiai tünetek kísérik, például észlelési zavarok, öntudatvesztés,

– korábban rosszindulatú daganat miatt kezelt páciensnél újonnan jelentkezik,

– napokon, heteken keresztül folyamatosan fáj.

Szakmai szempontból ellenőrizte: dr. Szekeres Györgyi neurológus, Flór Ferenc Kórház, Fejfájás-ambulancia

További cikkek, ha fejfájós vagy:

Így segíthetsz magadon

Hogyan gyógyítható ceruzával a fejfájás?

Végre tudjuk, miért hajlamosabbak a nők a migrénre