A Journal of Allergy and Clinical Immunology magazinban megjelent kutatás szerint nagymértékben csökken azoknál a gyerekeknél a mogyoróallergia kockázata, akik már egyéves koruk előtt esznek mogyorót illetve azoknál, akiknek anyja a szoptatás ideje alatt mogyorót fogyaszt. A kanadai kutatók megállapítása egybevág azzal a korábbi állítással, amely szerint az allergén ételek, mint liszt, tej, mogyoró szándékos kerülése és a táplálkozásba minél későbbi bevezetése növelheti az ételallergia kialakulásának esélyeit.
A kutatásban 342 gyereket vizsgáltak meg születéstől 7 éves korukig. Az eredmények azt mutatták, hogy akik egy éves koruk előtt ettek mogyorót és az anyjuk is evett mogyorót a szoptatás ideje alatt, 1,7 százalékuk lett allergiás, szemben az átlagos 9,4 százalékos gyakorisággal – írja az Index.
A mogyoróallergia nagyon súlyos allergia és évről évre nő a mogyoróallergiások száma, így különösen fontos a megelőzés.
Kapcsolódó cikkeink:
– Mogyoróallergiára adjunk mogyorót?
– Adj allergéneket 6 hónapos kortól
– Még egy ok, hogy szoptassanak a kismamák
Forrás: Index.hu