Baba

Mogyoróallergiára adjunk mogyorót?

Tavaly egy brit kutatás arra az eredményre jutott, hogy a mogyoróallergia ellenszere maga a mogyoró. E szerint a csecsemőknek korán kéne adni mogyorót tartalmazó ételeket.
2017. Január 12.

A kutatók kiindulópontja az volt, hogy Izraelben, ahol a gyerekek már kiskorukban kezdenek mogyorót fogyasztani, tízszer alacsonyabb a mogyoróallergiások száma, mint az Egyesült Királyságban- írja az Index.A kutatáshoz olyan babákat választottak, akiknél, korán, már négy hónaposan ekcéma jelei mutatkoztak. Ugyanakkor súlyos allergiás reakciójú gyerekeket kizártak a kutatásból.

Az Index a BBC nyomán arról számolt be, hogy most az amerikai allergiaügynökség, a National Institute of Allergy and Infectious Diseases kiadott egy irányelvet, szerintük ajánlani kéne a csecsemők mogyoróalapú ételekkel etetését:

– súlyosan ekcémás vagy más allergiával is bíró csecsemőknél orvosi felügyelet mellett, 4-6 hónapos kortól, érdemes mogyorót adni (bár a WHO ajánlása szerint 6 hónapos korig kizárólag az anyatejes táplálás ajánlott- a szerk.)

– közepesen ekcémás csecsemőknek hat hónapos kortól,

– ekcéma és allergiamentes kisgyerekeknek pedig szabadon lehet mogyorós ételeket adni.

A szervezet leginkább a brit kutatási eredményekre alapozva hozta meg az új irányelveket, most úgy gondolják, hogy téves volt a korábbi megközelítés, miszerint tiltani kell kiskorban a mogyoróalapú ételek adását. A britek még tovább vizsgálódnak. Az USA-ban ez különösen kényes probléma, az allergiás gyerekek száma ugyanis 2008 óta megnégyszereződött.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mikortól adhatók magok a gyereknek?
  • Hogyan diétázzon az ekcémás gyerek?
  • Forrás: babaszoba.hu/index.hu