Baba

Tartom a súlyom!

Véget ért a babaszoba öthetes, téli fogyókúrája. Hogyan tovább? Mit tehetsz, hogy meg is maradjanak az elért eredmények?
2013. Február 20.

Ha öt-hat kilónál nagyobb túlsúllyal indultál, valószínűleg nem érted még el azt az ideális súlyt, amit szeretnél, de gazdagodtál néhány tapasztalattal, megismertél új alapanyagokat, belejöttél egy másfajta étkezési ritmusba, váltottál a megszokottról valami újra. Ha te is valahogy így vagy vele, nincs más teendőd, mint folytatni! Akár az eddigi ételeket is váltogathatod egy ideig, akár kereshetsz, kitalálhatsz hasonlókat, a lényeg az, hogy alapelveken és a mennyiségeken továbbra se változtass. Elképzelhető, hogy kicsit lassul a fogyás, de folytatódhat ugyanebben a heti fél-egy kilós tempóban, feltéve, ha arra is ügyelsz, hogy továbbra is aktív életet élj, és a sport valamilyen formája továbbra is a mindennapok része legyen.

Mikor ehetek többet?

Ha most éppen ott tartasz, ahova el szerettél volna jutni, jól teszed, ha az étrend alapelveit továbbra is betartod, és egy ideig maradsz a fogyis adagoknál. Többet akkor ehetsz, ha a napi mozgásmennyiséget is növeled akár intenzitásban, akár időtartamban. Azt viszont jól teszed, ha ügyelsz arra, hogy lehetőleg kerüld azokat a csapdákat, amelyek ismét a „túl sokat eszem, és nem azt, amit kellene” spiráljába ránthatnak.

Ne maradjon ki étkezés!

Annak, hogy ne akarj hatalmas adagokat bekebelezni, az a titka, hogy továbbra se éhezz meg túlságosan, vagyis próbáld elkerülni a vércukorszinted erőteljes ingadozását. Ezért például tarts a táskádban mindig egy-két almát, diót, mandulát, magas rosttartalmú ropikenyeret vagy abonettet, hogy ha úgy alakul a programod, hogy kimaradna valamelyik étkezés, legyen nálad valami, amivel az éhségedet csillapíthatod. Így például nem szorulsz rá arra, hogy farkaséhesen berohanj a pékségbe néhány szem pogiért. Ha dolgozol már, mindig úgy tervezd az adagokat, hogy a munkahelyedre teljes munkaidő esetén három adag ételt tudjál vinni, az ebédet, a tízórait és az uzsonnát.

Telelés, nyaralás, wellnesshétvége

Ha olyan jó dolgod van, hogy egy ideig más főz helyetted, nem szólhatsz bele abba, hogy mi kerüljön az étlapra. De talán előre tudsz gondolkodni, és megválaszthatod úgy a helyszínt, a szállodát, hogy feltérképezed, mennyire egészséges az ételkínálat. A svédasztalos étkezéseknél mindig kínálnak olyasmiket is, amiket nyugodt szívvel elfogyaszthatsz, salátabár szinte mindenhol van, és lassan a nyers gyümölcs is hozzátartozik az alapkínálathoz. Amivel inkább gond szokott lenni, az a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű pékáru. Ezért az a legegyszerűbb, ha ilyet viszel magaddal, hiszen sok úgysem kell belőle, napi két-három szelettel már mindig ki vagy segítve. Az előre elkészített salátadresszingek általában túl sok felesleges, hizlaló összetevőt tartalmaznak, ezért jobb, ha vagy natúr joghurttal, vagy citromlé-olaj keverékkel öntöd le az összeállítást. Az édességek sajnos minden egyes alkalommal nagy kísértést jelentenek. Hacsak nem speciális étrendet kínáló szállodában vagy életmódtáborban vagy, nem sok jóra számíthatsz, csak agyoncukrozott, hagyományos édességekre. Ha csupán egy-két ilyen alkalomról van szó, nyugodtan ehetsz belőle egy kisebb adagot, de vigyázz, erre a legkönnyebb visszaszokni! Ha sikerül a pihenést a szokásosnál is több és változatosabb sporttal kiegészíteni, nem valószínű, hogy hízni fogsz tőle, de nem árt, ha gyakorolod az önkorlátozást, és valóban megállsz fél adagnál. Akár jelezheted is a személyzetnek, hogy hiányolod a választékból az egészséges desszerteket, hátha idővel sikerül változást elérni ezen a téren is.

Őrizd meg a lelki egyensúlyod!

Először is: tartsd észben, melyek azok a dolgok, amelyek újra és újra kihoznak a sodrodból. Találj ki stratégiákat, hogy kerülheted el ezeket a helyzeteket. Ha egyedül nem megy, kérj segítséget a párodtól, barátnődtől, szüleidtől – vagyis azoktól, akik jól ismernek, de az is lehet, hogy vadidegenektől több használható ötletet kaphatsz valamelyik netes fórumon. Pszichológustól is kérhetsz tanácsot.

Másodszor: tapasztald ki minél előbb, mi az, ami megnyugtat, ellazít, megvigasztal, ha túl sok a stressz az életedben, vagy nagyon elkeseredsz, vagy egyszerűen rossz napod van. Jó, ha több ilyet is készenlétben tartasz, hogy még véletlenül se az jusson eszedbe, hogy egy kis pluszevésben keresd a boldogságot. Íme néhány példa, ami helyrehozhatja a lelkivilágod:

– Tekints a határaidon túlra: keress alkalmat arra, hogy segíthess valakinek, lepjél meg valakit valami kedves dologgal, találj ki a párodnak, barátnődnek meglepetést.

– Próbálj a természetben eltölteni minél hosszabb időt, és figyeld meg aprólékosan a környezeted. Ezer apró csodára lehetsz figyelmes!

– Válts nézőpontot! Tekints egészen más szemszögből a kialakult helyzetre. Keress benne valami jót, bíráld felül a saját viselkedésed, gondold végig, mit tehetnél másképp, hogy elkerüld ezeket a csapdákat!

– Hallgasd a kedvenc zenédet, és találj ki hozzá újabb és újabb történeteket!

– Olvasd a kedvenc könyvedet, vagy valamit, amire jó visszagondolni!

– Menj el futni, közben megnyugszol, és rendezheted a gondolataidat. Talán valami új is eszedbe jut közben!

– Ha teheted, aludj egy jót!

– Próbálj ki valami újdonságot: új program a babával együtt, újfajta mozgásóra, tanfolyam, amire már régen vágytál.

– Változtass magadon valamit: új frizura, a megszokottól eltérő stílusú ruha. Fogadást is köthetsz saját magaddal: ki fogja először észrevenni?