Baba

Távozz, tetű!

Nyári tábor, ottalvós bulik, összedugott fejecskék... Sajnos néha ilyenkor nem várt vendég állhat a házhoz.
2011. Május 28.

Jártál már úgy, hogy belesimítottál a gyereked tiszta, illatos fejecskéjébe, és a kezedbe akadt valami, amiről azt hitted, hogy szárnyas hangya, amíg rá nem jöttél, hogy nem, ez tetű? Ronda, barna, hat lába van, és vért szív. Gusztustalan egy állat, valódi túlélő, színét a haj színének megfelelően változtatja. A mai változat masszívan ellenáll a kezeléseknek is.

Hű, de ciki, gondoltad. Megnyugtatlak, nem az, most már szinte népbetegség. Persze elég kellemetlen a tegnapi gyermekzsúr résztvevőit felhívni a hírrel, de ne aggódj. Jönnek a jó tanácsok, én is adnék néhányat.

Vele állsz szemben

Ismerjük meg ezt a kis „helyes” rovart! A tetű szabad szemmel elég nehezen észrevehető, és az az állapot, amikor a kezed közé akad fésüléskor, már erős fertőzést jelent. A kicsinyei 7 nap alatt kelnek ki, egy fejlett nőstény 2-4 hetes élete alatt 100 petét rak le. A peték a hajszálakon erős ragasztóval tapadnak, a hajjal hegyesszöget zárnak be. Nagyobbik lányom megjegyzése: mama, szegény tetűnek egynapos korában már szülnie kell? Nem, előbb ivaréretté válik. A szerelmi életükről nem találtam forrást a szakirodalomban.

Kezdődhet a harc!

A titok, hogy legalább öt percig érintkezzen a hajszesszel a tetű. Van bio is, nagyon jó. Alaposan kend el a fejen, fésüld át, húzz egy zacskót a gyerek fejére, és üljön fél óráig. Ugyanezt ismételd meg minden családtaggal. Utána kezdődik a dolog érdemi része. A serkéket ki kell szedni, méghozzá mindet! Hidd el, jobb, mint egy csapatépítő tréning. Félhosszú hajnál úgy nagyjából 3 órát vesz igénybe. A fésűvel vizes hajon jobb dolgozni, előtte öblítsd le ecetes vízzel, ez oldja a ragasztót, amivel gondos anyukája a hajhoz tapasztja a kis tetűt.

Amire befejezed, rekedtre mesélted magad, és remeg a lábad, de megéri, mert egyébként ez a harc nem lesz a végső. Most kezdheted a takarítást. Ágyneműcsere, sapkamosás, a kárpitozott bútort, párnát húzd át gőzölős vasalóval (autónál is jó). Fontos, mert visszamásznak.

A kezelést ismételd meg 3-4 nap múlva, hogy az esetleg bent felejtett utódok új generációját is átküldd a tetűmennyországba. És állj ellen a kísértésnek, hogy majomanya módjára még a fagyizóban is serkék után kutass. Rá lehet kattanni…..

Megelőzés homeopátiával

Vannak a tetűre hajlamosabb gyerekek, náluk egy homeopátiás alkati kezelés segíthet a dolgon. Ha járvány van az oviban, iskolában, adj a gyereknek napi 1 x 5 golyó Sabadillát (tetűmag) 5CH-ban. Úgy is működik, ha vízben oldod és a hajas fejbőrre spricceled. Végül egy gondolat. A spirituális gyógyítók szerint a gyakori, visszatérő tetvesség az anyai érintés hiányát jelzi. Míg régebben a szegény családok betegsége volt, a tetű ebben a pénzközpontú világban luxuscikk lett. Gondoljátok ezt végig. Persze mire valaki kiserkézi a gyerekét, annak egy évre elege lesz az anyai érintésből. Csak nem mindenki veszi a fáradságot…

Forrás: www.homeopatia.info.hu