Baba

Termékteszt: öko mosószerek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 20 különböző folyékony öko mosószert vizsgált, amelyek vagy a beszerzés helye vagy a termék neve (pl. öko, bio, környezetbarát) alapján azt a képzetet keltik a fogyasztóban, hogy környezetbarát termékről van szó.
2016. Június 01.

Azt nézték, hogy ezek termékek rendelkeznek-e független öko minősítéssel, ami könnyű és egyértelmű tájékozódási pontot jelenthet a fogyasztónak.

A mosószerek legfőbb problémája, hogy gyakran tartalmaznak környezetszennyező és egészségügyi kockázatot jelentő összetevőket, amelyek nem csak közvetlenül, de közvetve is káros hatással vannak ránk, hiszen a szennyvízzel az élővizekbe is kijutnak. A fogyasztók tudatosabbá válásával a mosószerek között ma már nagyon sok, magát ökoként definiáló termék található a piacon.

A babák bőre különösen érzékeny a mosószerek allergén összetevőire, ezért érdemes természetes alapanyagú, antiallergén, öko mosószerekkel mosni. Mindenképpen kerüljük a parfümöt tartalmazó termékeket és alaposan tanulmányozzuk a címkéket.

Eredmények

A vegyi árukra, így a mosószerekre sem vonatkozik olyan szigorú címkézési szabályozás az összetevők tekintetében, mint az élelmiszereknél, így az esetek többségében nem derül ki pontosan, hogy egy-egy összefoglaló név milyen vegyületet is takar. Ezért a fogyasztóknak nagyon nehéz helyzetük van, ha tájékozódni szeretnének a termékcímke alapján.

A nagy öko, bio, zöld árudömpingben, amikor akár felárat is hajlandóak vagyunk fizetni egy környezetbarát termékért, a fogyasztót segítik a tájékozódásban a terméken lévő független minősítő szervezetek által kiadott ökocímkék.

A tesztben szereplő 20 termékből mindössze hét termék esetében volt független öko minősítés a csomagoláson: Almacabio folyékony mosószer, AlmaWin Öko folyékony mosódiós vasaláskönnyítős mosószer, AlmaWin Öko folyékony mosószer konc. színes, Citromax Prémium Univerzális bio folyékony mosószer, LiNa Color folyékony mosószer, levendula BIO, SODASAN BIOfolyékony mosószer színes, Sonett folyékony color mosószer.

3 termék esetében egynél több minősítés is volt: Almacabio folyékony mosószer, AlmaWin Öko folyékony mosószer konc. színes, Sonett folyékony color mosószer.

Néhány esetben a termék azért minősült a szokványosnál fenntarthatóbbnak, mert állatkísérlet vagy állati összetevő mentes termékről illetve bio alapanyagokat is tartalmazó termékről volt szó.

Bár akadtak kivételek, de jellemzően az átlagosnál drágább termékek szerepeltek jobban a felmérésben; de pl. a Citromax, vagy a LiNa COLOR termékek alacsonyabb egy adagra számított áruk mellett is jó eredményt értek el.

Minősített öko termékek

A mosószerek összetevő listájának értelmezése, értékelése és összehasonlítása a polcok előtt állva egyáltalán nem könnyű. Hogyan választhatjuk ki a valóban környezetbarát alternatívát? Ebben segítenek a különböző környezetbarát jelölések, ökocímkék.

Ezek egy-egy konkrét termék fenntarthatósági jellemzőit tanúsítják, biztosítva a fogyasztó számára azt, hogy ezeket a jellemzőket független szervezet megvizsgálta, ellenőrizte és rendben lévőnek találta. Az engedélyezett anyagokról talán lehetne vitatkozni, de a fogyasztó számára akkor is többet mond, mint egy gyártói ígéret.

Tisztítószerek esetében a legelterjedtebb terméket minősítő címkék az EU Ecolabel, a magyar Környezetbarát Termék címke. Ezen kívül az összetevőket minősítő uniós és nemzeti bió (ökológia termelésből származó) tanúsítványokkal is találkozhatunk.

A vizsgált termékek közül a Hujber vegán mosószer bio, Cleaneco, Frosch folyékony mosószer színes ruhákhoz, Ecover antiallergén folyékony mosószer, Iecologic folyékony mosószer narancs-levendula, Földbarát folyékony color mosószer, Econut mosódió mosógél, Winnis folyékony mosószer, Ecos Baby Bio folyékony gyermekmosószer és a Bionur mosószer color nevű termékeken nem találtak független tanúsításból származó ökocímkét. Ugyanakkor a cégek weboldalán, vagy magukon a termékeken kifejezetten a „környezetbarát”, „földbarát”, „ecological”, „eco” vagy „öko”, „bio” stb. megnevezést találjuk, ami megtévesztő lehet a fogyasztók számára, mert nem megkülönböztethető a többi igazoltan környezetbarát terméktől.

Érdemes belegondolni, hogy aki lespórolja a tanúsítás és a folyamatos kontroll költségeit, komoly árelőnyre tehet szert. Ebben az esetben a fogyasztók csupán a gyártó saját kommunikációjára hagyatkozhatnak, így megvan a veszélye annak, hogy nem azt kapják, amit szeretnének vagy elvárnának, és ez ráadásul használat közben sem derül ki számukra.

A teljes teszt a Tudatos Vásárló oldalán olvasható.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete