Baba

Háztartási mobil app: így válts biztonságos tisztítószerekre

Elindult a Tudatos Vásárlók mobilapplikációja, az első háztartási vegyszer alkalmazás. Segítségével egészségileg és környezetileg is a legbiztonságosabb háztartási vegyszereket használhatjuk.
2021. Január 18.
Háztartási mobil app: így válts biztonságos tisztítószerekre (fotó: Getty Images)

Az alkalmazásban 3 színű pontrendszer, termékinformációk, tippek segítenek abban, hogy az egészségünkre és a környezetünkre nézve is a legbiztonságosabb háztartási vegyszereket használjuk.

Komoly veszélyei vannak a túlzott háztartási vegyszerhasználatnak. Tudományos kutatások sora bizonyította, hogy veszélyes lehet a hormonháztartásra, növelheti az asztma kockázatát, összefüggésbe hozható a gyermekkori elhízással, a rákos megbetegedésekkel. A takarító és tisztítószereink nemcsak otthon szennyeznek, de hozzájárulnak a szabadtéri légszennyezéshez, a talajvízbe vagy természetes vizeinkbe jutva pusztítják az élővilágot – írja a tudatosvasarlo.hu.

A boltokban még mindig sok olyan vegyszerrel találkozhatunk, amelyek allergizálhatnak, károsíthatják a hormonrendszert. Ezeket az összetevőket bemérik ugyan és lehetséges, hogy egy-egy termékben alacsony a káros anyag tartalom, de az nehezen megbecsülhető, hogyha hosszú évekig, évtizedekig használjuk, akkor ezek hogyan adódnak össze és milyen károkat okoznak az egészségünknek és/vagy a környezetünknek.

A termékek csomagolásán rengeteg információ szerepel, de ember legyen a talpán, aki minden rövidítést, vegyjelet és megnevezést pontosan ismer. Ebben az információ dömpingben és az ebben való kiigazodásban kíván segíteni a Tudatos Vásárlók mobil appja. Az appal egy olyan eszközt hoztak létre, amivel bárki már ott, a boltban, vagy otthon a flakonnal a kezében egyszerűen el tudja dönteni egy adott tisztítószerről, hogy használatával mennyit árt(hat) magának, családjának vagy a környezetnek.

A termékek a leggyakrabban használt szereket fedik le hat termékkörben: mosószerek, gépi és kézi mosogatószerek, általános tisztítószerek, vécétisztítók és fürdőszobai tisztítók, 2021-ben további termékkörökkel bővül majd az adatbázis. A termékek között megtalálhatók a piacvezető “kommersz”, és hivatalos ökocímkés termékek is. Az app úgy működik, hogy a boltban a telefonunkkal leolvassuk a háztartási tisztítószer vonalkódját, de az appban a termékek között böngészve is rákereshetünk az adott tisztítószer adatlapjára, és az applikáció megmondja a háztartási tisztítószerről például azt, hogy kockázatos-e az egészségre, kockázatos-e a környezetre vagy, hogy van-e hiteles környezetbarát minősítése.

Az alkalmazásban 3 színű pontrendszer segíti az eligazodást: a zöld jelölés azt jelenti, hogy az adott termék a lehető legjobb választás, a sárga azt jelenti, hogy ezeknél a tisztítószereknél vannak enyhébbek és durvábbak is. A piros pedig azt, hogy használatuk általában komolyabb környezeti vagy egészségügyi ártalmakkal jár, mint a többi terméké, nagy valószínűséggel kifejezetten kockázatosak.

Az alkalmazást letölthető google play-ből és app store-ból is.