Baba

Mi történt ezzel a lánynévvel? 20 éve kiveszett a Top100-ból, pedig csodás a jelentése!

A legnépszerűbb nevek közül kirobbanthatatlan Anna egyik alakváltozata, mégis nagyon ritkán adják a mostani gyerekeknek.
2023. Május 15.
Mosolygó kislány

Tökéletes választás azoknak, akik egyszerű, mégis nagyszerű nevet keresnek, amit még becézni sem muszáj. Mindegyik kritériumnak megfelel az Anett, ami fénykorát 1985 és 1994 között élte.

Hiába anyakönyvezhető többféle változatban, az Anett a Top100-ba utoljára 2004-ben tudott csak bekerülni, az Anettának pedig ez egyszer sem sikerült. 

A leggyakrabban választott nevek listájától a 98. helyen vett búcsút, akkor csak a Dalmát és a Mirát előzte meg – ez utóbbi viszont szárnyakat kapott azóta, és a tavalyi összesítésben az előkelő 10. helyig jutott.

Lesz még újra Anett-divat?

Innentől kezdve aztán egyre kevesebben döntöttek a francia-héber gyökerekkel rendelkező név mellett, ami annyit tesz, kegyelem, könyörület, női báj. Az Anettek és Anetták két névnap közül is választhatnak, mindegyik a napfényes nyári hónapokra esik: június 13-án és július 26-án lehet őket köszönteni.

Az Anett a máig nagyon kedvelt Anna név francia becézője, amit egykor annyian szerettek, hogy önállóan is anyakönyvezhetővé vált. Szemben az Annával az Anett nem robbant be az újabban divatos dupla lánynevek alkotóelemei közé sem, így könnyen lehet, hogy hiába várunk arra, hogy ismét felkapottá váljon ez a szép hangzású női név.

Anett grafikon

Forrás: Google Grafikon

Ilyen, aki az Anett nevet viseli

Az Anett névhez tartozó névszám a numerológia szerint a 6-os, ami harmóniát hoz a viselője mindennapjaiba. Aki az Anett nevet kapja, jólétre és egészségre számíthat, nemcsak anyagi értelemben gazdagodhat meg az átlagnál jobban, hanem a barátok, kapcsolatok számát és mélységét tekintve is. Igazán klassz a humora, ám amikor a helyzet úgy kívánja, komoly is tud lenni, és a bajban sem veszíti el lélekjelenlétét. Igazán szerencsés típus, de ha mégis úgy alakul, hogy segítségre van szüksége, számíthat a környezetében élőkre. Igazságérzete igen fejlett, nemcsak magáért, de másokért is bőszen kiáll, ha olyan dolgok történnek, ami szerinte túlmennek azon a bizonyos határon.

Fotó: Getty Images