Baba

Úgy tűnik, rátaláltak a kutatók a bölcsőhalál okára

Hiába tekinthető viszonylag ritka jelenségnek, a szakemberek nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy végre feltárják a bölcsőhalál okát.
2023. Május 26.
üres kiságy

A bölcsőhalál, azaz a SIDS a látszólag egészséges kisbabák megmagyarázhatatlan okból kifolyó elvesztését jelenti, még az első születésnapjuk előtt.

Az Amerikai Egyesült Államokban 100.000 élve született csecsemő közül 103 veszíti életét bölcsőhalál miatt, és ez a szám nem csökkent drasztikusan annak ellenére sem, hogy a hozzáértők tanácsait széles körben elterjesztették és nagy volumenű kampányokkal hívták fel a kisbabás szülők figyelmét a biztonságos altatásra.

A kutatókat nem hagyta nyugodni a kérdés, miért nem hozott áttörés a családok felkészítése és egyre tudatosabb hozzáállása, ezért mélyrehatóbb vizsgálatokba kezdtek. 70 olyan kisbaba agytörzsét vették szemügyre tüzetesebben, akik 2004 és 2011 között aludtak el örökre, és egy fontos biológiai eltérésre figyeltek fel.

Egész pontosan a 2A/C nevű szerotonin-receptor hiányát vették észre, márpedig ennek helyes működése nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott levegővételhez az alvással töltött órák alatt. A szakemberek ezért úgy vélik, hogy azok a csecsemők, akiknél nem működik tökéletesen a szóban forgó receptor, védtelenebbek a bölcsőhalállal szemben.

A megállapítás mindenképpen ígéretes, azonban a kutatóknak még így is bőven akad tennivalója, hogy konkrétabb összefüggéseket írjanak le. A szakértők hozzátették, hogy jelenleg nincs lehetőség a szóban forgó receptor működésének szűrésére, ezért továbbra is a biztonságos altatási szokások adják a megelőzés alappillérét.

A vizsgálatról részletesen a Journal of Neuropathology & Experimental Neurology nevű szaklapban számoltak be.

Forrás: Via, Nyitókép: Getty Images