Baba

Új vizeletvizsgálati módszer a méhnyakrák korai szűrésére

A méhnyakrák a női társadalomra még napjainkban is nagy veszéllyel fenyegető rosszindulatú daganat. Kialakulása szinte minden esetben a szexuális úton terjedő humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusainak köszönhető.
2016. November 24.

A rendkívül hatékony méhnyakrákszűrés (HPV-Pap-teszt) bevezetése óta a betegség okozta halálesetek száma jelentősen csökkent, de hazánkban a nők még sajnos mindig nem veszik elég komolyan a szűrővizsgálatot.

A John Hopkins Medicine specialistái felfedeztek egy olyan, újfajta vizeletvizsgálati módszert, mely nemcsak az emberi sejtek rákmegelőző állapotának felismerésére képes, hanem a Humán papillomavírus DNS-ének azonosítására is.

A jelenlegi rutin szerint azoknak a nőknek, akik HPV-tesztje pozitívnak bizonyul és a Pap-kenetükön abnormális sejtek azonosíthatók, további vizsgálati célból méhnyak-biopszián kell átesniük, mely során a méhnyak sejtjeit közvetlenül vizsgálják. Ez a beavatkozás összehasonlítva egy egyszerű vizeletminta vétellel drága, fájdalmas és körülményes. Ráadásul megelőző tanulmányok már azt is megállapították, hogy ezen biopsziás vizsgálatoknak csak kevesebb, mint 50%-a lesz pozitív, tehát az egészséges másik 50%-ot akár meg is lehetne kímélni ettől a beavatkozástól.

A mostani tanulmány egy, a John Hopkins kutatócsoport által korábban végzett vizsgálat eredményeire épült, melyben a tudósok azonosítottak három gént, amelyek összefüggésbe hozhatók a méhnyakrák illetve a rákmegelőző sejtes állapot kialakulásával. Mostani kutatásuk során a már ismert géneket egy negyedik összetevővel bővítették, a HPV vírus egyik daganatképző alfajának génjével. Ez a 4-es kombináció 115 vizsgálati alany méhnyak szövetmintáján tesztelve 90,9 %-os pontossággal tudta a rosszindulatú elváltozásokat azonosítani. Ugyanezen résztvevők vizeletét vizsgálva ez a pontosság 75%-os volt.

Amennyiben az eljárás érzékenysége különböző eljárásokkal még tovább lenne növelhető, óriási nagy előrelépést jelentene a szegényebb országokban még mindig oly magas számban halált okozó rosszindulatú méhdaganatok szűrésére és hatékony kezelésére.

Forrás: Medipress