Baba

Vizsgálatok a születés után

Az újszülöttek többsége normál súllyal, jó általános állapotban, egészségesen születik. Néhány napon belül megindul az anyatej termelése, elkezdődhet a szoptatás.
2003. Február 12.

Az újszülött osztályon a csecsemőket mindig megvizsgálják, megkapják a szükséges oltást (BCG), elvégzik azokat a szűrővizsgálatokat, amelyek jelenleg kötelezőek (pl. PKU, hypothyreosis). Néhány napos korban az anyukák hazavihetik gyermeküket, és elkezdődik a rendszeres otthoni élet.

Az újszülött osztályon a csecsemős nővér és/vagy a szülésznő rendszerint megmutatja az újszülött ápolását, szoptatását.

A távozás előtt illetve már a szülés után érdemes a védőnőt és a gyermek háziorvost értesíteni, hogy az újszülöttet lehetőleg már az első héten otthonában megvizsgálhassák. Ez az ún. újszülött-látogatás kötelező jellegű, de csak akkor történhet meg időben, ha a kórházi eltávozásról a gyermek háziorvos és védőnő értesítést kap.

Újszülött baba

Az is előfordulhat, hogy már újszülött korban olyan betegség vagy kóros állapot kerül felismerésre, mely kórházi kivizsgálást, rendszeres gyermek-szakorvosi ellenőrzést és gondozást igényel. Ide tartoznak a szívfejlődési rendellenességek, ajak- és szájpad-hasadék, az idegrendszeri fejlődési rendellenességek, az újszülött kori görcsös állapotok, a vese- és húgyúti fejlődési rendellenességek és a gyomor- bél-csatorna rendellenességei.

Ezen kórállapotok egy része nem jár külső látható jellel, de a szakorvosi vizsgálat részletes felvilágosítást nyújthat.

Ilyenkor az újszülöttet áthelyezik a szülészeti vagy az újszülött osztályról gyermek-szakintézménybe (kórház, klinika) és itt történik meg a részletes kivizsgálás. Csak ezt követően lehet hazavinni a csecsemőt a szükséges kezelés, esetleges műtét elvégzése után.

Egyes kóros állapotok vagy kisebb jelentőségű betegségek nem igényelnek azonnali beavatkozást, ilyenkor már a szülészeteken vagy újszülött osztályokon jelzik, hogy a csecsemőt további vizsgálatra szakintézményben kell bemutatni. Ilyenkor azt is javasolni szokták, hogy a vizsgálat 1-2 héten vagy 1-2 hónapon belül történjen meg.

Minden esetben érdemes az ilyen kérdéseket a csecsemő gyermek háziorvosával megbeszélni.

Az érzékszervek vizsgálata (látás, hallás) rendszerint már az újszülött osztályon megtörténik, mely azonban csak tájékozódó jellegű, és ha eredménye bizonytalan, mindenképpen szükséges szakrendelői vagy kórházi kivizsgálás is.

Ha a családban (az édesanya és az édesapa testvérei, szülei) előfordult valamilyen fejlődési rendellenesség vagy krónikus betegség (szívbetegség, cukorbetegség, egyéb hormonális megbetegedés, csípőficam stb.) érdemes nagyobb figyelmet fordítani az újszülött ilyen irányú kivizsgálására. Például fiatalkori cukorbetegség esetén már kis csecsemőkorban is érdemes vércukorvizsgálatot végezni, vagy ha csípőficam fordult elő a családban, már a kötelező csípőszűrés ideje előtt 1-2 hónapos korban érdemes gyermek-ortopédián megmutatni az újszülöttet.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu