A sütőtök magas karotint- és C-vitamin-tartalommal rendelkezik, valamint jelentős kalcium- és foszforforrás. A tökfélék családjába tartozik és talán elsőre furcsa, de rokona a cukkini és az uborka.
Sokan egyszerűen kettévágják, kiszedik a magjait és megsütik, esetleg sütés előtt meglocsolják mézzel vagy helyette megfűszerezik. A sült sütőtök finom, de ennél jóval több is benne.
A Nosalty recepttára tele van jobbnál jobb sütőtökös receptekkel, innen válogattunk nektek.
Sütőtökös rizottó
A rizottó egy olasz rizsétel, az alapja húsleves. Az elkészítés lényege, hogy a húslevesben addig főzik a rizst, amíg krémes állagú lesz. A hús helyett zöldség alaplével is készülhet. Ahogy az alábbi sütőtökös rizottó recept is.
Hozzávalók:
500 g sütőtök
200 g rizottó rizs
6 dl csirke vagy zöldség alaplé
70 g parmezán sajt
40 g vaj (jeges)
3 ek olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
12 db zsálya
Az elkészítése pofon egyszerű, ITT találod.
Sütőtökkrémleves kókusztejjel
Egy igazi átmelengető őszi krémleves, amire még akkor is szükségünk van, ha süt a nap. A tetejére kerülhet bacon, de vegák el is hagyhatják, úgy is nagyon finom.
Hozzávalók:
80 dkg sütőtök
1.5 dl kókusztej (aki szereti, tehet bele többet is)
1.5 dl víz (ízlés szerint több is lehet)
2 ek olívaolaj
chili ízlés szerint
1 csipet fahéj
2 gerezd fokhagyma
3 cm gyömbér
só ízlés szerint
10 dkg bacon
A Nosalty-ra kell menned, ha érdekel, hogyan készül ez a finom leves, IDE.
És végül egy egészséges nasi:
Sütőtökcsipsz
3 dolog kell hozzá: fél kg sütőtök, 4 ek napraforgó olaj, 1 teáskanál só. Őszi, filmnézős egészséges rágcsa. ÍGY készül.