A sütőtök magas karotint- és C-vitamin-tartalommal rendelkezik, valamint jelentős kalcium- és foszforforrás. A tökfélék családjába tartozik és talán elsőre furcsa, de rokona a cukkini és az uborka.
Sokan egyszerűen kettévágják, kiszedik a magjait és megsütik, esetleg sütés előtt meglocsolják mézzel vagy helyette megfűszerezik. A sült sütőtök finom, de ennél jóval több is benne.
A Nosalty recepttára tele van jobbnál jobb sütőtökös receptekkel, innen válogattunk nektek.
Sütőtökös rizottó

Kép: Getty Images
A rizottó egy olasz rizsétel, az alapja húsleves. Az elkészítés lényege, hogy a húslevesben addig főzik a rizst, amíg krémes állagú lesz. A hús helyett zöldség alaplével is készülhet. Ahogy az alábbi sütőtökös rizottó recept is.
Hozzávalók:
500 g sütőtök
200 g rizottó rizs
6 dl csirke vagy zöldség alaplé
70 g parmezán sajt
40 g vaj (jeges)
3 ek olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
12 db zsálya
Az elkészítése pofon egyszerű, ITT találod.
Sütőtökkrémleves kókusztejjel

Kép: Getty Images
Egy igazi átmelengető őszi krémleves, amire még akkor is szükségünk van, ha süt a nap. A tetejére kerülhet bacon, de vegák el is hagyhatják, úgy is nagyon finom.
Hozzávalók:
80 dkg sütőtök
1.5 dl kókusztej (aki szereti, tehet bele többet is)
1.5 dl víz (ízlés szerint több is lehet)
2 ek olívaolaj
chili ízlés szerint
1 csipet fahéj
2 gerezd fokhagyma
3 cm gyömbér
só ízlés szerint
10 dkg bacon
A Nosalty-ra kell menned, ha érdekel, hogyan készül ez a finom leves, IDE.
És végül egy egészséges nasi:
Sütőtökcsipsz

Kép: Getty Images
3 dolog kell hozzá: fél kg sütőtök, 4 ek napraforgó olaj, 1 teáskanál só. Őszi, filmnézős egészséges rágcsa. ÍGY készül.