Család

35 millió forintnyi pénzt ítélt meg a bíróság egy feleségnek 26 évnyi házimunkáért

Csak az összegen ment a vita.
2024. Március 23.
házimunka
Fotó: Getty

88 ezer euró (átszámítva mintegy 35 millió forint) kifizetésére ítélt egy férjet a spanyolországi Pontevedra tartományi bírósága. Ez az összeg kompenzálja ugyanis a huszonhat évnyi házimunkát, amit felesége végzett – írta meg az nlc az odditycentral.com nyomán.

A pár még 1996-ban házasodott össze, és a feleség a válásukig alig dolgozott munkahelyén, mert a gyermeknevelésnek és a háztartás rendben tartásának szentelte életét. A válás után a férj maradt a családi házban, a nőnek pedig innentől kezdve el kell tartania magát, ami nem egyszerű huszonhat év kihagyás után. Nyugdíjra azonban már így is alig lesz jogosult, miközben férje szépen keresett az együtt élés alatt végig.

A bíróság először 120 ezer euróban (átszámítva mintegy 47 millió forintban) határozta meg az exfeleségnek fizetendő kártérítés összegét, de a döntés ellen mindkét fél fellebbezett. A férj beleegyezett, hogy fizessen volt feleségének, de kevesebbet szeretett volna.

A volt feleség azzal érvelt, hogy a gazdasági kiegyensúlyozatlanság óriási terhet ró rá most, hogy a házassága véget ért; kénytelen szinte bármilyen munkát elvállalni.

A pontevedrai bíróság végül úgy döntött, hogy a 120 ezer eurós kártérítést 88 ezer euróra csökkenti, és a férj három éven át havi 350 eurós (138 ezer forintos) járadékot is fizessen volt feleségének.

A döntés egyébként nem példa nélküli, egyre több hasonló perre kerül sor.