Család

5 szuperfinom tavaszi saláta, szezonális zöldségekkel

Áprilisban már egyre több friss szezonális zöldséget ehetünk – ezek a vitaminban gazdag finomságok pedig remek alapanyagok a salátákhoz is.
2025. Április 12.
tavaszi zöldségek

(Kép forrása: Getty Images)

A tél végére megcsappant vitaminraktárainkat tavasszal ízletes zöldségekkel és gyümölcsökkel is feltölthetjük. Ahogy azt a Maradék nélkül Instagram-oldalán megosztott infografikája is mutatja, áprilisban olyan szezonális, friss zöldégekből válogathatunk, mint a spenót, a mángold, a fodros kel, a kelkáposzta vagy a sóska, amiket akár főzeléknek vagy krémlevesnek is elkészíthetünk. De a spenót vagy a szintén szezonális rukkola salátába is kerülhet, a jégsaláta, a madársaláta és a fejes saláta mellé. Ahogy azt a WebMD is írja, a különböző salátafélék jó forrásai az A-vitaminnak, de található bennük némi C-vitamin és vas is. A kelkáposztafélék K-vitaminban gazdagok a Healthline szerint, de C-vitamin, mangán és A-vitamin is található bennük. A portál szerint a sóskában nagyobb mennyiségű C-vitamin található, emellett pedig magnézium-, A-vitamin-, mangán-, réz- és vasforrás is. A spenótot pedig a Medical News Today alapján kalcium-, magnézium- és káliumtartalma miatt érdemes fogyasztani, de A-vitaminban is gazdag, és folsavforás is.

A fehér retek, a jégcsapretek, a fekete retek és a hónapos retek is szezonális zöldségeink, amik majd a húsvéti asztalról sem maradhatnak le, de addig is készíthetünk belőlük salátákat. Ahogy a VerywellHealth is írja, a retekben van kalcium és magnézium is, C-vitamin-forrás, és található benne foszfor és kálium is. Amellett, hogy nyersen ehetjük, érdemes kipróbálni savanyúságnak, de pirítva vagy párolva is elkészíthetjük.

Áprilisban szezonja van a spárgának is, ami számos módon elkészíthető zöldségféle: egy gyors párolás vagy pirítás után köretként is ehetjük, de krémlevesként is nagyon finom, és sajttal, sonkával, vagy más zöldségekkel sütőben sütve is elkészíthetjük. Ahogy a Healthline is kiemeli, a spárgában is többféle vitamin és ásványi anyag megtalálható: érdemes említeni a K-vitamint, a folsavat, de található benne A-, C- és E-vitamin is.

A tavaszi salátákból pedig ne hagyjuk ki a friss hagymaféléket sem, mint az újhagyma vagy a póréhagyma, és amíg tart a szezonja, a medvehagymát is érdemes salátákba is tenni.

Próbáld ki sütve a retket egy különleges salátában

A medvehagymát például a retekkel együtt is érdemes enni, mert jól kiemelik a másik ízét. Ha eddig még sütve nem próbáltad, a Nosalty recepttárában található salátát érdemes kipróbálnod. A sült retek íze sokkal karakteresebb, mint nyersen fogyasztva, amihez jól illik a receptben taláható pesto frissessége: ez utóbbi a retek leveleiből és medvehagymából készül, pirított dióval és parmezánnal.

Tovább a recepthez: Sültretek-saláta

(Kép forrása: Nosalty ételfotó)

(Kép forrása: Nosalty ételfotó)

Ha a tzatzikit szeretitek, próbáljátok ki ezt a spenótos salátát

Egy-két marék bébispenót szinte bármilyen salátát feldobhat, de a friss zöld spenótot nem csak nyersen ehetjük salátaként. Ebben a joghurtos salátába fokhagymával lepirítva kerül, a kevés fűszerrel ízesített joghurtba.

Tovább a recepthez: Joghurtos spenótsaláta

(Kép forrása: Nosalty ételfotó)

(Kép forrása: Nosalty ételfotó)

Tavaszi saláta sült zöldségekkel

Sokféle friss szezonális zöldségből kerül ebbe a finom, pirítot zöldséges salátába, amit szintén egy retekleveles pesto tesz különlegesebbé. A saláta burgonyával készül, így köretként remekül megállja a helyét ebédre, vagy önmagában vacsorára. A burgonyát és a répát sütőben piríts után kell a salátába tenni, és ehhez keverjük a nyers zöldségeket.

Tovább a recepthez: Szuperfriss vegán zöldségsaláta nem csak húsvétra

(Kép forrása: Nosalty ételfotó)

(Kép forrása: Nosalty ételfotó)

Spárga és mustár meglepő párosa

Szintén pirított zöldségek kerülnek ebbe a spárgás salátába is, ami egy meglepőbb ízpárosítással, mustáros öntettel készül. Ahogy a recept is írja, a saláta elemei szabadon variálhatók, így más friss zöldséget is bátran tegyél bele.

Tovább a recepthez: Langyos spárgasaláta

(Kép forrása: Nosalty ételfotó)

(Kép forrása: Nosalty ételfotó)

Tartalmas tojássaláta tavaszi hagymákkal

Húsvétra is érdemes lehet elkészíteni ezt a tojássalátát, ami karakteres ízét a medvehagymának és a metélőhagymának köszönheti. Friss spenóttal kerül a pirítósra, és húsvétkor próbáld ki friss vagy pirított kalácson is.

Tovább a recepthez: Sokhagymás tojássaláta

(Kép forrása: Nosalty ételfotó)

(Kép forrása: Nosalty ételfotó)