Család

9 gyereke van, idegsebésznek tanul

Kamasz kora óta orvos szeretett volna lenni, fel is vették az egyetemre, de aztán sorban jöttek a gyerekek, 12 év alatt kilencen. Most lediplomázott és hamarosan megkezdi idegsebészeti rezidens képzését.
2023. Május 16.
Sarah Merill és családja
Kép: Dr. Sarah Merill / Good Morning America

Sarah Merrill története a soha nem késő tanulni tipikus esete. A most 41 éves nő 17 évesen jelentkezett a Dartmouth College-ba, egészségügyi képzésre. Közben megismerkedett későbbi férjével és mire elvégezte a főiskolát, már volt egy 5 hónapos kislánya. Akkor úgy gondolta nem megy tovább egyetemre, amíg a lánya kicsit, noha sikerült a felvételije.

Bár nem kifejezetten terveztek nagycsaládot, de mégis úgy alakult, hogy a következő 12 évben 9 gyerekes család lettek. – Négy lányunk és öt fiunk lett, akik 12 év alatt született meg – mesélte a Good Morning America-nak.

Miközben gyermekeit nevelte, Sarah megpróbált fél lábbal az orvostudományban maradni, részmunkaidőben orvosi kutatásokban vett részt. Amikor a legkisebb gyermeke 2 éves volt, Merrill úgy döntött, hogy visszamegy tanulni.  – 34 éves voltam, és úgy döntöttem, hogy visszamegyek tanulni – mondta. Mindez akkor történt, amikor a két legkisebb gyerekem 2 illetve 3 évesek voltak, és a 2 évesem úgy mászott rám, mint egy hegyre, miközben próbáltam gyakorló teszteket írni.

Sikerült a felvételije, volt azonban egy kis bökkenő: a Mayo Clinic Alix School of Medicine Arizonában található, a család azonban Pennsylvaniában lakott. Hát elköltöztek, hogy az édesanya tanulhasson.

Még mielőtt jelentkeztem volna az orvosi egyetemre, volt egy nagy családi megbeszélésünk, ahol mindenki elmondhatta a véleményét. Akkor mindannyian támogatásukról biztosítottak – meséli Sarah. A költözés nemcsak őket érintette, hanem Sarah édesanyját is, aki szintén összepakolt, hogy lánya segítségére legyen. Férje sem veszítette el munkáját, távmunkában folytathatta azt.

Merrill azt is elmondta, hogy szerencsésnek érzi magát, mert tanulmányai inspirálják a gyermekeit: 11 éves lánya sebész akar lenni, tizenéves fia pedig menőnek tartja, hogy anyja sebész lesz.

Sarah Merill és családja

Kép: Sarah Merill /Good Morning America

Azt hiszem, az, hogy ilyen sokáig vártam erre a feladatra, értékesebbé tette. Amikor belekezdtem a klinikai gyakorlatba, azt láttam, hogy a sok élettapasztalatom miatt könnyebben tudok kapcsolatot teremteni a betegekkel, különösen a gyermekgyógyászati és szülész-nőgyógyászati gyakorlaton éreztem így.

Már a kezdetektől fogva lenyűgözött, hogy nemhogy anyaként, de kilencgyermekes anyaként vállalja az orvosegyetemi képzés nehézségeit – mondta Dr. Michele Halyard, a Mayo Clinic Alix School of Medicine dékánja. Az, hogy egy kilencgyermekes anyuka orvosi egyetemre megy, és végig is csinálja, az a családja hatalmas támogatásáról és óriási szervezőkészségéről árulkodik.

Merrill és családja Indianába költözik, ahol az édesanya megkezdheti idegsebészeti rezidensképzését az Indiana Egyetemen.

Tűzzük ki azokat a célokat, amelyek iránt valóban szenvedélyesen rajongunk, amelyeket szívesen tennénk és szeretnénk megvalósítani, és ha már kitűztük ezt a célt, akkor segít, ha kicsiben gondolkodunk – mondta Merrill. Ha tudod, mik a prioritásaid, koncentrálj a következő lépésre, és akkor eljutsz oda, ahová szeretnél.