Család

A babákéhoz hasonlóan a kutyák agya is fogékonyabb a dajkanyelvre

A kutyák jobban vonzódnak a női hanghoz egy új kutatás szerint.
2023. Szeptember 05.
(Kép forrása: Getty Images)

A kutyák jobban vonzódnak a nők hangjához, mint a férfiakéhoz az ELTE és a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) tudósainak tanulmánya szerint – írja a Science Alert alapján a 24.hu. A csecsemőkéhez hasonlóan a kutyák agya is fogékonyabb a dajkanyelvre, tehát arra, amikor magasabb hangon, túlzó hangsúllyal beszélnek hozzájuk, derült ki a kutatásból.

Kutatásukban a szakértők 19 kutya agyát vizsgálták fMRI-géppel, miközben három különböző, előre felvett emberi beszédet játszottak le nekik. Az egyike felvételen egy kutyához beszéltek, a másikon egy csecsemőhöz, a harmadikon pedig egy felnőtt emberhez. A felvételen a beszélő valamikor nő volt, máskor pedig férfi.

Az eredmények alapján akkor volt a legaktívabb az állatok agyának hallásközpontja, amikor egy nőtől hallottak kutyákhoz vagy csecsemőkhöz intézett dajkabeszédet.

A tudósok szerint ennek két oka lehet: az egyik, hogy az emlősök eleve érzékenyebbek a magasabb, változatosabb frenkvenciájú hangokra, a másik pedig az, hogy a farkasok háziasításakor az ilyen tulajdonsággal rendelkező egyedeket szűrték ki az emberek.

A tanulmány első szerzője, Gergely Anna és kollégái szerint a kutyák háziasítás előtti ősei közül hajlamosabbak voltak azok közel maradni az emberhez és szót fogadni neki, akik a hozzájuk intézett magas dajkanyelvre jobban reagáltak.