Család

A legjobb paradicsomos tésztaszósz: így készíts vörös pestot

Az aszalt paradicsom adja a különleges ízét ennek a finom paradicsomos szósznak. Mutatjuk, hogy készítheted el!
2025. Augusztus 25.

 

Érdemes mindig tartani otthon pestot, mert ha alig van idő főzni, nagyon gyorsan készíthetünk vele egy finom tésztaételt! A bazsalikomos változat mellett a pesto készülhet különféle zöldségekből, például paprikából vagy paradicsomból is. Ez utóbbi az alapanyaga a vörös pestonak (pesto rosso), amihez aszalt paradicsomot kell használni.

Most, amikor még szezonja van, magunknak is aszalhatjuk a pardicsomot a szószhoz. Ehhez a paradicsomokat alaposan mossuk meg, majd szeleteljük fel nagyjából 1 cm vastag darabokra. A kisebb paradicsomokat elég csak feleznünk vagy negyedelnünk. Az aszaláshoz használhatunk aszalógépet vagy akár a sütőt alacsony hőmérsékleten. A paradicsomokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve, hogy ne érjenek egymáshoz, majd tegyük be a nagyjából 80-90 °C-os sütőbe. Szárítsuk benne a paradicsomokat hosszú időn keresztül, akár 6-8 órán át, amíg a paradicsomok teljesen kiszáradnak.

Hogyan készül a vörös pesto?

Hozzávalók:

  • 50 g fenyőmag vagy dió
  • 200 g aszalt paradicsom
  • 125 ml extra szűz olíva olaj
  • 25 g reszelt parmezán
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 1 tk. tengeri só

 

Elkészítés:

  1. Pirítsuk le a fenyőmagot vagy a diót egy száraz, felforrósított serpenyőben, amit folyamatosan rázogatunk.
  2. Tegyük a többi hozzávalóval egy turmixgépbe vagy egy tálba, amiben botmixerrel tudjuk összeturmixolni. Turmixoljuk addig, amíg sima nem lesz a szósz. Szükség esetén egy kis vízzel lazíthatjuk az állagát. Steril üvegbe töltve, hűtőben egy hétig eláll.

 

A kéz pestot használhatjuk pizzaszósznak, lehet belőle melegszendvicskrém, de a legjobb tésztaszósznak. Ez készülhet zöldséges vagy húsos változatban, tehetünk hozzá friss vagy szárított zöldfűszereket, passzírozott paradicsomot vagy tejszínt.

Hogyan teheted még el a paradicsomot az aszalás mellett? Erre itt adtunk ötleteket!

(via)