Család

„A lelkem romokban van” – Nem segít az állam a halmozott fogyatékossággal élő gyermekeket ápoló anyáknak, noha törvény kötelezi rá

Hat család indított pert, amit tavaly jogerősen megnyertek, de a Belügyminisztérium a Kúriához fordult, ahol kimondták, hogy nem számíthatnak segítségre.
2023. Április 12.
fogyatékkal élők
Kép: pillanatkép / RTL

Összetörtek a halmozott fogyatékossággal élő felnőtt gyermekeiket ápoló anyák a Kúria döntése miatt. Még 2017-ben hat család indított pert azért, hogy az állam biztosítson támogatott lakhatást Budapesten azoknak a halmozott fogyatékossággal élő embereknek, akiket idősödő szüleik ápolnak. Tavaly a családok meg is nyerték a pert, akkor a bíróság kimondta, hogy az állam jogsértést követ el azzal, hogy nem biztosít a szülőkhöz közel, kis létszámú otthonokat, ahol el tudnák helyezni felnőtt gyermekeiket.  A Belügyminisztérium azonban nem fogadta el a döntést, a Kúriához fordult, ahol most kimondták: az államtól nem lehet kikényszeríteni a segítséget, akkor sem, ha törvényben meghatározott feladatát mulasztja el.

„Ez a döntés nem jelenti ugyanakkor az eljáró bírók részéről a felperesekkel az együttérzés hiányát” – hangzott el az ítélethirdetésen. Boros Ilona, a Társaság a Szabadságjogokért projektvezetője abszurdnak tartja a döntést.

A korábbi jogerős ítéletben családonként tízmillió forint sérelemdíjat is megállapított a bíróság. Most ezt is vissza kellene fizetni, ha a családok felvették volna a pénzt.

„Mivel számítottunk arra, hogy az állami szervek minden lehetőséget ki fognak használni, és Kúriához is fognak fordulni, ezért azt tanácsoltuk egy évvel ezelőtt az édesanyáknak, hogy a nekik jogerősen megítélt kártérítést ne vegyék át, hogy ne kerüljenek abba a még ennél is méltatlanabb helyzetbe, hogy vissza kelljen fizetniük a pénzt” – mondta az RTL Híradónak Boros Ilona.

– A lelkem romokban van – mondta az ítélet után Schilling Magdolna, aki több mint harminc éve egyedül neveli az idén negyvenéves fiát. Az édesanya tavaly még azt hitte, hogy fia nélküle is méltó körülmények között tud majd élni.

– Mennyi ideje van az embernek hátra? Hogy fogom bírni? Most is minden nap egy kínlódás, hogy az ember talpon tudjon maradni, tudja csinálni. A lelke az valahogy vigye tovább, a szíve, a lelke.

A családok az emberek együttérzésében bíznak. Azt remélik, hogy a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítványnál összegyűjthetnek annyi pénzt, amennyiből az állam helyett ők maguk felépíthetik a kis létszámú otthonokat, és biztosíthatják gyermekeik ellátását.

A Belügyminisztérium az RTL megkeresésére közölte, hogy folyamatban van egy 25 milliárd forintos keretösszegű pályázat értékelése, amely „a támogatott lakhatás kialakítását szolgálja”.

forrás: rtl.hu