Család

Elfogták a tinit, aki a TikTokon fenyegetőzött terrortámadással

A 15 éves érdi fiú egy hazai mecset ellen tervezett merényletet, amit élőben akart közvetíteni a TikTokon.
2024. Május 03.
Egy 15 éves fiúra csapott le a TEK

Egy külföldi partnerszolgálata értesítette a TEK-et április 29-én délelőtt arról, hogy Magyarország területén egy mecsetben tervezett támadásról észlelték ismeretlen személy bejegyzését egy videómegosztón, írja a police.hu.

Mint kiderült, az akkor még ismeretlen 15 éves érdi tini a TikTok-ra töltött fel hajnalban egy bejegyzést, majd nem sokkal később egy újabbat, amiben megerősítette, hogy 4 órás buszút után érkezik majd meg a helyszínre, támadását pedig élőben fogja közvetíteni. 

A tragikus végkifejlet megelőzése érdekében a TEK a rendőrséggel együttműködve haladéktalanul megtette az ilyenkor szükséges intézkedéseket a hazai vallási helyek, közösségek és intézmények felé, valamint számos biztonsági protokollt léptettek életbe, részletezte cikkében a police.hu.

A TEK felderítői néhány óra leforgása alatt sikerrel azonosították a felhasználót. A 15 éves érdi fiú közösségi oldaláról egyértelműen kiderült, hogy követője annak az ausztrál férfinak, aki 2019 márciusában 51 embert ölt meg Új-Zélandon, mikor két mecsetet megtámadott és cselekményét élőben közvetítette.

A TEK műveleti egysége, valamint a KR NNI Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztály nyomozói egy esetleges súlyos bűncselekmény megelőzése érdekében indultak Kazincbarcikára, ahová a fiú tartott egy menetrend szerinti autóbusszal. Mint kiderült, a barátnőjéhez ment, akit találkozásukkor halálosan megfenyegetett, ezért a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon állították elő zaklatás miatt.

A tinédzsert a TEK Kazincbarcikáról Budapestre szállította és terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók. A fiatalkorút a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi őrizetbe vette, kezdeményezte letartóztatását, amit az illetékes bíróság elrendelt.

A rendőrség nyomatékosan felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy a különböző közösségi oldalakat használva legyenek figyelemmel arra, hogy könnyelmű kijelentéseiknek akár súlyos, jogi következményei is lehetnek. Az internet nem felejt. Ami egyszer oda felkerül, az ott is marad.

A TEK és a KR NNI egyetértésben hangsúlyozza, hogy a hatóság minden, a tudomására jutó, az élet kioltásával járó bűncselekmény gyanúja esetén megteszi a szükséges és nélkülözhetetlen intézkedéseket, hogy egy esetleges tragédiát megelőzzenek. A világ bűnügyi tapasztalatai alapján a magyar bűnüldöző szervek minden fenyegetést komolyan vesznek.

Nyitókép: police.hu