Idén május végén elindult a lepkekerti szezon, adta hírül a Fővárosi Állat- és Növénykert. Mint elárulták, a különleges bemutatóhely kialakítása lehetővé teszi, hogy a közönség be is mehessen a színpompás trópusi lepkék közé, amelyből most 22 faj több mint 600 egyedét lehet megcsodálni.
A Pálmaház szomszédságában található Lepkekert 240 négyzetméter alapterületű, 1200 köbméternyi légterében igazán felejthetetlen látványban lehet részünk. „Az induló állomány több mint 600 egyedből áll: ők bebábozódott állapotban érkeztek egy Costa Ricában működő lepkefarmról. A bábok érkezésük után a Lepkekert közepén álló, speciálisan kiképzett üvegvitrinbe, az úgynevezett bábszekrénybe kerültek be, ahol a közönség szeme láttára kelnek ki a bábból a kifejlett lepkék. Az állatgondozók természetesen rendszeresen kinyitják a bábszekrény ajtaját, hogy a frissen kikelt lepkék kiröppenhessenek belőle” – avatott be a kulisszatitkokba az Állatkert.
Mit esznek a Lepkekert lakói?
A lepkéket repülés, pihenés, illetve táplálkozás közben is meg lehet figyelni. Táplálékuk alapvetően háromféle: egyrészt a tálakba kitett gyümölcsök, banán vagy narancs nedvét szívogatják, másrészt a Lepkekertben elhelyezett fiolákban mesterséges nektárt is biztosítanak számukra. Harmadrészt pedig ott vannak a Lepkekert növényei is, amelyek közül némelyik kifejezetten a lepkék kedvére való nektárt ad.
Ilyen például a sétányrózsa (Lantana sp.), illetve a csillagcsokor (Pentas sp.) is. A sétányrózsa ráadásul őshonosnak számít a trópusi Közép- és Dél-Amerika azon vidékein is, ahol a bemutatott lepkefajok jó részének természetes élőhelye található. Így a lepkéknek „hazai ízekkel” járnak a kedvükben.
Mivel a Lepkekertben a közönség egy térben van a lepkékkel, mindenkit arra kérnek, hogy óvja ezeket a törékeny szépségeket. „Nézzünk a lábunk elé, és persze a mindent a szemnek, semmit a kéznek elve alapján csodáljuk meg őket! Így mindannyian sokáig gyönyörködhetünk bennük” – kérték az Állatkert dolgozói, nagyon helyesen!
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert Facebook oldal