A legújabb TikTok trend a “bolyhos pattogatott kukorica”, ami , élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes ötletnek tűnik – figyelmeztetett Facebook posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.
A bolyhos pattogatott kukoricához a vajat és a pillecukrot egy serpenyőben alacsony hőfokon megolvasztják, majd hozzáadnak egy csomag süteményekhez készült lisztkeveréket, néhány csésze pattogatott kukoricát, és az egészet összekeverik.
Sokan nem tudják, hogy lisztet legalább 2 percig 70°C-on kell melegíteni ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható legyen. Ezt a kutatások szerint a legtöbb fogyasztó nem tudja: míg a megkérdezettek többsége tisztában volt a süteménytésztában található nyers tojás fogyasztásának veszélyeivel, nagy részüknek fogalma sem volt róla, hogy a nyers liszt is kockázatos lehet, hívja fel a figyelmet a Rizikometer bejegyzése.
Ahogy írják, a nyers liszt számos kórokozót tartalmazhat: az utóbbi évben csak az USA-ban legalább 168 E. coli-fertőzés történt, de szalmonella járvány is kapcsolódott már nyers liszt fogyasztásához.