Egy nagyon egészséges téli zöldségünk a cékla, ami jóval több, mint saláta- vagy savanyúság-alapanyag. Valójában akár egy teljes menü is készülhet vele, hiszen lehet krémlevesként fogyasztani, készülhet belőle tésztaétel, köret, más gyökérzöldségekkel megpirítva, de lehet sajtos zöldségkrém, feldobhatjuk vele a hummuszt, és még akár sütit is lehet belőle sütni – ehhez korábban itt mutattunk receptet.

(Kép forrása: Getty Images)
Nemrégiben az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglakozó Rizikometer osztott meg Facebook-oldalán egy bejegyzést arról, hogyan érdemes elkészíteni, fogyasztani a céklát, hogy a legjobban hasznosuljon.
Ahogy a posztban is említik, ez a zöldség kalóriaszegény, rostban gazdag, és tartalmaz káliumot, folsavat, magnéziumot és C-vitamint is. „A közhiedelem szerint jó vashiány és vérszegénység ellen, ez azonban nem egészen igaz: bár valóban tartalmaz vasat (≈0,9 mg/100 g), ennek mennyisége jóval kevesebb, mint amennyi sok hüvelyesben vagy állati eredetű élelmiszerben található” – írták a posztban a zöldségről, és felhívták a figyelmet arra is, hogy a cékla nitráttartalma magas is lehet, ezért csecsemők számára inkább ne készítsünk céklás ételt.
Így készítve a legegészségesebb a cékla
A bejegyzés szerint tápanyag-tartalom szempontjából a legjobb az, ha a friss, egész céklát fogyasztjuk. Az elkészítési módok közül a sütést vagy a gőzölést javasolják, nyersen pedig remek alkotóeleme lehet salátáknak vagy krémeknek, írják. „Az üveges cékla kevésbé ajánlható, mivel a leve általában ecetes, ami nem csak az ízvilágot változtatja meg, de a vitamintartalmat is csökkenti, hiszen a vízben oldódó tápanyagok (pl. C-vitamin, folát) döntő része a – gyakran kiöntött – lébe oldódik. Ráadásul az üveges termékek nagy része hozzáadott cukrot vagy sót is tartalmaz” – olvasható a bejegyzésben.
A Rizikometer posztja szerint a cékla levelei is értékes tápanyagokat – egyebek mellett kalciumot, C- és K-vitamint – tartalmaznak. Ezekből turmixot, pesztót készíthetünk, de tehetjük salátába vagy levesbe is.